104 Amirallerin Beyanı Türk Demokrasisine Darbe Meydan Okuması Zayıflatıyor mu?

Eski üst düzey donanma subayları, Karadeniz'e deniz erişimi ile ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle gözaltına alındı. Ankara, yorumların önceki askeri darbe girişimlerini çağrıştırdığını söyledi.

104 Amirallerin Beyanı Türk Demokrasisine Darbe Meydan Okuması Zayıflatıyor mu?

104 Amirallerin Beyanı Türk Demokrasisine Darbe Meydan Okuması Zayıflatıyor mu?

Eski üst düzey donanma subayları, Karadeniz'e deniz erişimi ile ilgili yaptıkları açıklama nedeniyle gözaltına alındı. Ankara, yorumların önceki askeri darbe girişimlerini çağrıştırdığını söyledi.

09 Nisan 2021 Cuma 12:14

Türkiye Pazartesi günü, Karadeniz'in askerileşmesini önlemek için tasarlanan Montrö Sözleşmesi'nin önemini vurgulayan bir bildiri imzalayan 10 emekli amirali tutuklandı.

Açıklama, bunu ordudan sivil hükümete 2016 darbe girişimini çağrıştıran doğrudan bir meydan okuma olarak gören Ankara'dan misillemeye yol açtı.

Amirallerin endişesi neydi?

104 eski yüksek rütbeli donanma yetkilisi tarafından imzalanan açıklama, hükümetin Montrö Sözleşmesine olan bağlılığını sorguluyor gibi görünüyordu.

Sözleşme 1936'da imzalanmış ve hem İstanbul Boğazı hem de Çanakkale Boğazı'nın kargo gemileri tarafından kullanılmasını düzenlemektedir. Aynı zamanda askeri gemilerin erişimini de sınırlar.

Amiraller, sözleşmenin Türkiye'nin 2. Dünya Savaşı sırasında tarafsızlığını korumasını ve potansiyel olarak yıkıcı bir çatışmaya sürüklenmekten kaçınmasını mümkün kıldığını söylüyorlar.

Türkiye, İstanbul'un kuzeyini Karadeniz'i güneydeki Marmara Denizi'ne bağlayan devasa bir "Kanal İstanbul" projesi inşa etmeyi planlıyor. Bir yetkili, yeni su kısmının konvansiyon tarafından karşılanmayacağını söyledi.

Emekli askeri yetkililer bunu ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kadına yönelik şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelerden çekilme yetkisini endişe kaynağı olarak dile getirdi.

"Montrö Sözleşmesinden çekilmenin Kanal İstanbul konusundaki görüşmeler kapsamında tartışmaya açılması ve uluslararası anlaşmalardan çıkış yetkisi endişeyle karşılandı." Dedi.

"Türkiye'nin bekası açısından önemli bir antlaşma olan Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasına neden olabilecek her türlü açıklama ve eylemden kaçınılması gerekiyor."

Ankara'nın tepkisi ne oldu?

Ankara başsavcısı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında 10 emekli amiralin gözaltına alındığını bildirdi. Diğer dört kişi, önümüzdeki birkaç gün içinde yetkililere rapor vermek üzere çağrıldı.

Bildirgeyi 14 kişinin düzenlediğinden şüpheleniliyor.

Açıklama, iktidar partisi yetkilileri ve hükümet yetkililerinin sert kınamalarına yol açtı. Bunu, Türkiye'deki geçmiş askeri devralmalara eşlik eden ifadelerle karşılaştırdıklarını söylediler.

Şüphelilerin "devletin güvenliğine ve anayasal düzene karşı suç işlemek amacıyla anlaşmaya varma" olasılığından soruşturulduğunu bildirdi.

Tutuklanan amiraller arasında ülkenin en ünlü deniz komutanları da vardı. Bunlar arasında kimi zaman Türkiye'nin "Mavi Vatan" denizcilik doktrininin babası olarak nitelendirilen Cem Gürdeniz de var. Doktrin, Türkiye'nin bazı Yunan adalarını çevreleyen sular da dahil olmak üzere deniz sınırlarını önemli ölçüde genişletme hakkına sahip olduğunu savunuyor.

Cumhurbaşkanlığı eleştirisi İbrahim Kalın, açıklamanın hükümeti devirme amaçlı askeri bir komplonun tipik özelliklerini taşıdığını söyledi. 2016 başarısız darbe anılarını uyandırdığını söyledi.

"Bir grup emekli asker, askeri darbe zamanlarını yansıtan açıklamalarıyla kendilerini gülünç ve sefil bir duruma sokuyor" dedi.

Askeri darbelerin tarihi

Türkiye'nin silahlı kuvvetleri bir zamanlar ülkede baskın güçtü, ancak Erdoğan ve onun İslamcı temelli Adalet ve Kalkınma Partisi 2002'de iktidara geldiklerinden beri nüfuzlarını aşındırdı.

Ordu, 1960'tan 1980'e kadar üç darbe düzenledi ve 1997'de İslamcıların önderliğindeki önceki bir hükümeti iktidardan düşürdü.

Erdoğan'ı devirmek için yapılan 2016 darbesi, ABD merkezli İslami vaiz Fethullah Gülen'in takipçilerini suçladı.

Gülen hareketine üye oldukları şüphesiyle 2016 yılından bu yana on binlerce kişi tutuklandı ve tutuklandı. Buna ek olarak, aralarında öğretmenler ve polis memurlarının da bulunduğu 100.000'den fazla memur, din adamıyla bağlantılı olduğundan şüphelenilen işten atıldı veya işlerinden uzaklaştırıldı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326