EÜAŞ'ın işçi alımında 'Haksızlık' iddiası

Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Kahramanmaraş Afşin- Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğünde yaptığı işçi alımında haksızlık yapıldığı iddia edildi.

EÜAŞ'ın işçi alımında 'Haksızlık' iddiası

EÜAŞ'ın işçi alımında 'Haksızlık' iddiası

Türkiye Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ), Kahramanmaraş Afşin- Elbistan Linyitleri (AEL) İşletme Müdürlüğünde yaptığı işçi alımında haksızlık yapıldığı iddia edildi.

03 Temmuz 2017 Pazartesi 16:56

EÜAŞ geçtiğimiz Nisan ayında, Afşin Elbistan Linyitleri İşletmeleri Müdürlüğü kadrosunda istihdam etmek üzere 300 daimi işçi alınacağını duyurmuştu. Kamu personeli alımı başvurusu için Türkiye'nin 81 ilinden başvuru alan AEL, bayram arifesinde kazanan adayların isimlerini açıkladı. Ancak, kazananların büyük çoğunluğunu kamulaştırmadan adayların oluşturması tartışmaları da beraberinde getirdi.

Bu durum, kamu çalışanı olma hayaliyle Türkiye'nin farklı illerinden gelerek kentte sınava giren adaylar arasında 'Haksızlık' tartışmasını başlattı.

Sınavda haksızlık yapıldığını öne süren adaylar, kazananların açıklandığı listeye isyan etti. 300 kişilik alım ilanında, 189 Makine Bakım ve Onarımcı kadrosu ayrıldığı, sınavı kazanan 189 kişiden 188'inin ise Elbistan ve Afşin'den alındığını iddia ettiler. Diğer kadrolarda da aynı durumun yaşandığını söyleyen adaylar, böyle bir dağlımın istatistiksel olarak ortaya çıkmasının mümkün olmadığını savundu.

Sınav sonrası, EÜAŞ'ın yazılı ve sözlü puanları açıklamadığını da öne süren adaylar kendilerine sadece kaybettiklerinin söylendiğini ifade ederek tepkilerinin dile getiriyor.

Haksızlığa uğradığını düşünen ve adının açıklanmasını istemeyen adaylardan biri şu ifadeleri kullandı:

"Enerji Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye Elektrik Üretim A.Ş.'nin Kahramanmaraş Afşin-Elbistan Linyitleri İşletme Müdürlüğü 300 kişilik işçi alımı sınavına girmiş bulunmaktayız. Kamu kurumlarına işçi alınması hakkında yönetmelik gereği, işçi ilanına KPSS puanıyla başvuran ilan sayısının 3 katı kişi puan sıralamasına göre mülakata girmeye hak kazanır. Maden kanunu kapsamında arazisi kamulaştırılan, öncelik belgesi olanların tarih sırasına göre 3 katı aday mülakata katılmaya hak kazanır. Kurum belirlediği kritere göre KPSS'den başvuranların puan yüzde50 yazılı, yüzde 30 sözlü, yüzde 20'si alınarak ortalama hesaplanmaktadır. Arazisi kamulaştırılan ise yüzde 50 yazılı, yüzde 50 sözlü alınarak ortalama hesaplanır. İlan kadar kişi asil ve yedek olarak ilan edilir. Önceki alımlara baktığımızda nihai listede ismi olan kişinin yazılı puanı, sözlü puanı ortalaması KPSS'li mi? Öncelikli mi?, Memleketi hepsi yazardı. Şimdikinde ise sadece isim, soy isim asil diye yazıyor.300 kişilik ilanda 189 kişi Makine Bakım Onarımcı var. Kazanan 189 kişinin, 188'i Elbistan ve Afşinlidir. 1 kişi ise Anteplidir. Diğer dallara baktığımızda kazanan kişilerde şoför listesi, iş makineleri operatörü, düz işçi vb. alanların tamamı Elbistan, Afşinlidir. Böyle bir durumun ortaya çıkması istatiksel olarak mümkün değildir. Yazılıdan, sözlüden kaç puan aldığımızı dahi açıklamıyorlar.

İşçi alımında haksızlık olduğunu düşünmekteyiz. Kurum, yazılı ve sözlü puanlarımızı açıklamadan sadece kaybettiğimizi söylemektedir. Adaletsizliğe dur diyelim arkadaşlar..."

"SINAV SONUÇLARI BİLEREK ARİFE GÜNÜNE DENK GETİRİLDİ"

Sınavı kaybeden bir başka aday ise:
"Sizi rahatsız etmemin sebebi EÜAŞ Kahramanmaraş Elbistan Linyit Üretim tesislerine alınacak 300 daimi işçi ile alakalı.
Efendim, sınav Türkiye geneline ilan edildi, her ilden başvuru bu sınava olmuştur. Yazılı ve sözlü olmak üzere sınava katılanlar 2 defa Kahramanmaraş'a gitmişlerdir.
Normal şartlarda alınacak adayların 3 katı çağrılması gerekirken 3 katı artı 7 katıda kamulaştırmadan çağrılmıştır.
Sınav sonuçlarından sonra daimi listeler açıklanmış olup bilerek arife gününe denk getirilmiş ki! Şikayetler olmaması sağlanmıştır.
Daimi listenin yüzde 99'u kamulaştırmadan alınmıştır, Türkiye'nin her yerinden gelenlerle adeta alay edilmiştir
Nihai listede sözlü ve yazılı puanları açıklanmamıştır, hatta ilk listede var olan il isimleri, kimin hangi ilden olduğu adaylar anlamasın diye yazılmamıştır." ifadelerini kullanıyor.

OMBUDSMAN YOLU AÇIK

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan uzmanlar ise haksızlığa uğradığını düşünen adayların önce EÜAŞ'a itiraz etmesi gerektiğini, itirazın reddedilmesi durumunda da Ombudsman (Kamu Denetçiliği Kurumu)'na başvurması gerektiği önerisinde bulunuyor.

Son Güncelleme: 09.07.2017 20:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ersin 7 yıl önce

Sesimizi duyurdugunuz için tskkurler bende is mak.Opr.girdim 40 kişi alacaklardı 32 kamulastirmadan 8kişi kpss den almışlar 32 kisi saten afsin elbistanli 8kiside aynı afsin elbistanl ya turkiye inin is makina
opr.Afsin elbistandan cikiyormusta haberimiz yokmus

Avatar
Ersin 7 yıl önce

Iddia değil gercek

Avatar
Torpil 7 yıl önce

Torpil olan girdi

Avatar
Ali 7 yıl önce

Elektrik üretim aş’nin Kahramanmaraş afşin-elbistan linyitleri işletme müdürlüğü  300 kişilik işçi alımı sınavına girmiş bulunmaktayız.Önceki alımlara baktığımızda nihai listede ismi olan kişinin yazılı puanı sözlü puanı , ortalaması kpss veya  öncelik durumu  memleketi hepsi yazardı şimdikinde ise sadece isim soyisim asil diye yazıyor.300 kişilik ilanda 189 kişi makine bakım onarımcı var .Kazanan 189 kişinin 188i Elbistan ve Afşinlidir.1 kişi ise Anteplidir.Diğer dallara baktığımızda kazanan kişilerde  şoför listesi ,iş makineleri operatörü,düz işçi vb . alanların tamamı Elbistan Afşinlidir. Böyle bir durumun ortaya çıkması istatiksel olarak mümkün değildir.Yazılıdan sözlüden kaç puan aldığımız dahi açıklanmadı.
İşçi alımında haksızlık yapılmıştır ....

Avatar
ahmet 7 yıl önce

zehri yutuyorlarsa işede girecekler bundan doğal ne olabilirki

Avatar
Adem 7 yıl önce

Bizler kpss li olarak 2 sefer Kahramanmaraş'a gittik. Sınav sonuçlarını açıklamadan sınava girmeyenleri de mülakata çağırarak haksızlık yaptılar. Sınav sonuçlarını açıklamada ilanı açıkladılar ve afşin elbistandan başka hiçkimse alımı yapılmamış. Büyük bir haksızlık var düzeltilmesi istiyoruz

Avatar
metaa 7 yıl önce

Bu sınav en ince ayrıntısına kadar araştırılması incelenmesi gerekiyor

Avatar
polo 7 yıl önce

Afşin Elbistan Linyitleri adına 300 kişilik işçi alımların da haksızlık yapıldığını düşünmekteyiz ve aşağıdaki sorularımı cevaplamalarini rica ediyoruz
* Yazılı sınav sonuçları neden açıklanmadı?
* Yazılı sınavda neden eleme yapılmadı?
* Yazılı sınava girmeyenler sözlü sınava neden davet edildi?
* Sözlü sınav puanı neden açıklanmadı?
* İşe alınacak ayların listesi neden 21 gün sonra açıklandı?
* Kazanan adayların ilan edilirken neden puan durumları açıklanmadı?
* Kazanan adaylar ilan edilirken doğum tarihleri neden açıklanmadı?
* Bakım Onarımdan alınan 189 kişinin 188 inin Kahramanmaraşlı olması tesadüf mü?
* Emekliliğine 2 sene kalmış kişilerin işe alınmış olduğu doğrumu?
* Yerel halkdan alım yapıldığı malum, peki neden ülke geneli ilan açıldı?
* işe alınma vaadi ile insanlardan para alındı mı?

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326