Taliban da şaştı kaldı bu işe!

Dünya 20 yıllık Amerikan işgali ve katliamının ardından 10 günde Afganistan’ın Taliban’ın eline geçmesiyle şaşkına döndü.

Taliban da şaştı kaldı bu işe!

Taliban da şaştı kaldı bu işe!

Dünya 20 yıllık Amerikan işgali ve katliamının ardından 10 günde Afganistan’ın Taliban’ın eline geçmesiyle şaşkına döndü.

17 Ağustos 2021 Salı 10:28

Taliban’ın Afganistan Başkanlık Sarayı’ndaki görüntüleri çok konuşuldu. Taliban’ın Katar’daki siyasi bürosunun başkanı Molla Abdul Gani Birader, hedeflerine bu kadar çabuk ulaşacaklarını beklemediklerini söyledi.

ABD ASKERLERİ ATEŞ AÇTI: 5 KİŞİ ÖLDÜ

Afganistan’da ülkeden ayrılmak isteyen binlerce sivilin akın ettiği ve ABD askerlerinin havaya ateş açtığı Kabil Uluslararası Havalimanı’nda en az 5 kişi hayatını kaybetti. Ülkeyi terk etmek isteyen binlerce kişi, önceki akşamdan bu yana Kabil Uluslararası Havalimanı’na akın etmişti.

ABD ve Batılı devletler başta olmak üzere tüm dünya, 20 yıllık işgalin ardından 10 günde Taliban’ın Afganistan’ı geri almasıyla şaşkına döndü. Kabil’de kontrolü ele alan Taliban militanlarının Afganistan başkanlık sarayına girdiği anlar ise dünyada son dakika olarak paylaşıldı. İşgalci ABD ve NATO’nun Mayıs ayında başlattığı geri çekilme sürecinde kritik üsleri ele geçiren Taliban, geçtiğimiz hafta vilayet merkezlerine yöneldi. Her gün yeni bir vilayet merkezini kontrol altına alan Taliban, son olarak önceki gün başkent Kabil’i kuşattı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin havalimanında apar topar kaçarak ülkeden ayrılması, ABD destekli Kabil hükümetinin çöküşünün bir göstergesi oldu. Cumhurbaşkanı Eşref Gani, “Eğer kalsaydım sayısız kişi ölecekti ve Kabil yıkımla karşılaşacaktı” şeklindeki konuştu.

TALİBAN: “BU KADAR ÇABUK BEKLEMİYORDUK”

Taliban’ın Katar’daki Siyasi Bürosunun Başkanı Molla Abdul Gani Birader, başkent Kabil başta olmak üzere Afganistan’ın tamamına yakınında hâkimiyet kurmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, “Böyle bir başarıya bu kadar çabuk ve bu kadar kolay ulaşacağımızı beklemediğimi söylemeliyim” dedi. Birader, “Kibirli olmamalıyız. Daha önce hiç sahip olmadığımız ağır bir sorumluluğumuz olacak. Şimdi imtihan zamanı. Şu anda ülkemiz insanlarının hizmet sunumu, güvenliği ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi açısından çok önemli bir sınavdan geçiyoruz. İnsanların hayatlarını ve geleceklerini nasıl koruyacağımıza ikna etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

ABD ASKERLERİ ATEŞ AÇTI, 5 KİŞİ ÖLDÜ

Afganistan’da ülkeden ayrılmak isteyen binlerce sivilin akın ettiği ve ABD askerlerinin havaya ateş açtığı Kabil Uluslararası Havalimanı’nda en az 5 kişi hayatını kaybetti. Taliban’ın Kabil’e girmesinin, başkanlık sarayı ve kamu binalarının kontrolünü ele geçirmesinin ardından kentte panik havası sürüyor. Binlerce kişinin akın ettiği ve piste çıktığı Kabil Havalimanı’nda 5 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Ülkeyi terk etmek isteyen binlerce kişi, dün akşamdan bu yana Kabil Uluslararası Havalimanı’na akın etmişti. Yoğunluğun sabah saatlerinde arttığı havalimanında sivillerin pistte toplandığı görülürken, tahliyeler için alanda bulunan ABD askerleri havaya defalarca ateş açmıştı.

AFGANİSTAN’IN İSMİ DEĞİŞİYOR

Bir Taliban yetkilisinin açıklamasına göre; ülkenin ismi Afganistan İslâm Cumhuriyeti yerine Afganistan İslâm Emirliği olarak değiştirilecek. Ayrıca Afganistan eski İçişleri Bakanı Ali Ahmed Celali’nin Taliban liderliğindeki geçiş hükümetine başkanlık edeceği açıklanmıştı. Taliban’dan iki yetkili ise Afganistan’da geçiş hükümeti olmayacağını ve tam bir yetki devrinin beklendiğini öne sürdü.

BATI MEDYASI HÜSRANI MANŞETLERİNE TAŞIDI

ABD ve İngiltere, Taliban’ın 10 günde Afganistan’ı geri almasıyla büyük bir hüsrana uğradı. Afganistan’da 20 yıllık işgal sona ererken, ABD medyası hezimeti sorgulamaya başladı. New York Times, Taliban’ın hızlı kazanımlarının “şok edici” olduğu belirtti. Times, “Taliban, Amerikan ordusunu gafil avladı” ifadelerini kullandı. Washington Post ise “Afganistan düştü” başlığını attı. CNN International, “ABD’nin Afganistan’daki yenilgisi ve kaotik geri çekilmesi, Joe Biden için siyasi bir felaket” yorumunu yaptı. İngiliz basınından Daily Mail ise, “Afganistan’da ölen İngiliz askerlerine işaret ederek, “Hayatlarını feda eden 457 İngiliz kahramanın aileleri soruyor: Ne için öldüler?” sorusunu yöneltti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326