Enflasyonda 19.6 puanlık güncelleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19.6 puanlık güncellemeyle yüzde 23.2'ten yüzde 42.8'e yükseltti.

Enflasyonda 19.6 puanlık güncelleme

Enflasyonda 19.6 puanlık güncelleme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Merkez Bankası, 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19.6 puanlık güncellemeyle yüzde 23.2'ten yüzde 42.8'e yükseltti.

28 Nisan 2022 Perşembe 18:10

Gıda enflasyonu tahminini ise yüzde 24.2'den yüzde 49'a çıkardı. 2023 sonu için yüzde 12.9, 2024 sonu için yüzde 8.3 olarak güncelledi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) mart ayında yıllık yüzde 61.14 artışla 20 yılın en yüksek seviyesine çıkmıştı. Enflasyonun mayıstan sonra inmeye başlayacağını kaydeden Kavcıoğlu, "Kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağız" dedi. Kavcıoğlu, Liralaşma politikasının meyvelerini verdiğini aktardı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. TCMB, 27 Ocak'ta açıkladığı yılın ilk enflasyon raporunda yıl sonu için tüketici fiyat tahminini yüzde 23.2 olarak açıklamıştı. TCMB 2022 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 23.2'ten yüzde 42.8'e çıkardı. Gıda enflasyonu tahminini ise yüzde 24.2'den yüzde 49'a yükseltti.

TCMB enflasyon tahminini 2023 sonu için yüzde 12.9, 2024 sonu için yüzde 8.3 olarak güncelledi. Petrol fiyatı tahminini 80.4 dolardan 102.2 dolara çıkardı.

''Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor'' diyen Kavcıoğlu enflasyonun mayıstan sonra inmeye başlayacağını öngördü. Kavcıoğlu ''Halkımız bize güvensin, kalıcı fiyat istikrarını en kısa sürede sağlayacağız. Kalıcı fiyat istikrarı için en doğru kararları aldığımızı ve ciddi bir şekilde uyguladığımızı düşünüyorum. Faiz indirmek, makro ihtiyati tedbirler de para politikası aracıdır'' dedi.

Turizmde herhangi bir sıkıntı görmediklerini belirten Kavcıoğlu ''Hatta iyi bir artış bekliyoruz. Bu cari denge söylemimize olumlu yansıyacaktır'' diye konuştu.

Kavcıoğlu, 500 liralık yeni banknot ve 5 liralık madeni para hazırlığı olmadığını kaydetti.

Liralaşma stratejisinin meyvelerini verdiğini söyleyen Kavcıoğlu "TL cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını artıracak ek adımlar yakında devreye alınacak" dedi.

TCMB Başkanı Kavcıoğlu ticari kredilere dönük zorunlu karşılık düzenlemeyle ilgili "Kredilerin dövize, farklı yerlere gitmesini arzu etmiyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Kavcıoğlu'nun sunumunda öne çıkan noktalar şöyle:

Ticaret ortaklarımızdaki büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellenmekte.

Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor.

İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmekte.

Büyümede sürdürülebilir bileşenler güçleniyor.

Sanayi üretimi esnek ve dayanıklı yapısıyla büyümeyi ve işgücü piyasasını destekliyor.

Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devamını bekliyoruz.

Artan yatırım ihtiyacının uzun vadeli TL kredilerle karşılanması önemli.

ÜLKEMİZ HIZLA BÖLGESEL ÜRETİM MERKEZİNE DÖNÜŞMEKTE

Salgın öncesine kıyasla ihracatımız OECD içinde pozitif ayrışmakta.

İhracatımız salgın döneminde yakaladığı artış eğilimini ilk çeyrekte bölgesel risklere rağmen sürdürdü.

Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükseldi.

Miktar bazında ihracat ithalata karşı belirgin iyileşme gösterdi.

Rusya ve Ukrayna ihracatı azalırken AB’ye ihracat belirgin artış göstererek ihracattaki kayıpları önledi.

KREDİLER MAKRO İHTİYATİ TEDBİRLER KAPSAMINDA YÖNLENDİRİLECEK

Ticari kredi büyümesi enflasyona kıyasla daha yavaş seyretti.

Ticari kredilerdeki ivmelenmenin uyumlu olmayan kısmıyla ilgili duyduğumuz rahatsızlığı PPK’da dile getirmiş, mikro ihtiyati tedbirleri artıracağımızı söylemiştik.

Kredilerin yatırım ve ihracatta kullanılması için tedbirleri kararlılıkla uygulamaktayız.

Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumlu hale getirilecek

İlk çeyrekte enerji ve gıda başta olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi oldu.

Enflasyonda tüm alt gruplarda artış gözlendi. Küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artışlar da belirleyici oldu. Emtia fiyatlarında martta en yüksek artışlar kaydedildi.

İthalat fiyatlarındaki artışın yanı sıra tedarik zinciri aksaklıkları ve yüksek taşıma maliyetleri enflasyon görünümünde olumsuz etki yapıyor.

Analizler enflasyondaki yükselişin temel belirleyicilerinin küresel emtia fiyatları, döviz kuru ve arz yönlü aksaklıklar olduğuna işaret ediyor. İthalat birim değer endeksi belirgin artış gösterdi.

Enerji endeksi yüzde 44 oranında yükseliş ile öne çıkarken, emtia artışı da alt endeksler geneline yayıldı.

Gıdada riskler belirginleşti. Çatışmayla uluslararası emtia fiyatlarında yüksek artışlar gözlendi. Uluslararası gıda fiyatları, tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaştı.

Yılın ilk çeyreğinde küresel tedarik aksaklıkları sürdü. Çin salgın tedbirlerini sıkılaştırması tedarik zincirinde iyileşmeyi sınırlıyor.

Uluslararası emtia fiyatları belirgin bir şekilde yükseldi. Tahminlerimizde baz aldığımız vadeli fiyat eğrileri ham petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde ocak enflasyon raporu varsayımlarının önemli bir oranda üzerinde kalacağına işaret etmekte.

HAM PETROL TAHMİNİ 102.2 DOLARA ÇIKTI


Ham petrol fiyatlarına ilişkin varsayımlarımızı 2022 yılında ortalama 102.2, 2023 yılında ortalama 93.9 dolar olarak güncelledik


Enerji dışı emtia fiyatları arz talep uyumsuzluğu taşımacılık maliyetindeki artışlar jeopolitik gelişmeler ve tarımsal kuraklığa bağlı olarak yükselişine devam etmektedir. İthalat fiyatlarına ilişkin varsayımlar yukarı yönlü güncellenmiştir

Gıda fiyatlarına yönelik varsayımları 2022-2023 yılları için yukarı yönlü olarak güncelledik. Dış talebe ilişkin varsayımları geçtiğimiz talebe ilişkin varsayımları geçtiğimiz rapor dönemine göre aşağı yönlü revize ettik.

Temel varsayımlarımız kısa vadeli öngörülerimiz çerçevesinde para politikası duruşunun sürdürülebil,r fiyat istikrarı hedefi doğrultusunda belirleneceği bir görünüm altında küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesi ve baz etkilerinin ortadan kalkmasıyla enflasyonun kademeli olarak azalacağını hedeflere yakınsayacağını öngörmekteyiz

TCMB YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİ YÜZDE 23.2’DEN YÜZDE 42.8’E YÜKSELTTİ


Enflasyon tahmin aralığımızın orta noktaları 2022 yılı sonunda yüzde 42.8, 2023 yıl sonunda yüzde 12.9 2024 yıl sonunda yüzde 8.3 seviyelerine tekabül etmekte. 2022 yıl sonu enflasyon tahminini 19.6 puanlık güncellemeyle yüzde 23.2'den 42.8'e yükselttik

TCMB YIL SONU GIDA ENFLASYONU TAHMİNİNİ YÜZDE 24.2'DEN YÜZDE 49'A YÜKSELTTİ

10.6 puanlık güncelleme TL cinsinden ithalat enflasyon tahminini 5.5 puan, gıda fiyatları 2.8 puan etkiledi.

Yönetilen yönlendirilen fiyatlar alkol tütün fiyatları ile elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış kaynaklı olarak yıl sonu enflasyon tahminini 2.1 puan yukarı çekerken başlangıç koşullarındaki güncellemenin enflasyon ana eğilimine katkı tahminler üzerinde 9.3 puan artışa neden olmuştur.

2023 yılsonu enflasyon tahmini de yüzde 8.2’den yüzde 12.9’a yükseldi.

Başlangıç noktası eğilimleri 1.9 puan arttırdı. Gıda enflasyonu güncellemesi tahmini 0.7 puan yukarı çekmektedir. TL cinsinden ithalat fiyatları 2.2 puan yükseltirken çıktı açığı da 0.1 puan düşürücü yönde etkilemektedir.

Hane halkı, firma, banka bilançolarında mili paranın artması, tek ödeme amacının TL olması nihai hedefimizdir.

Önemli bir bileşen de uygun maliyetli vadeli kredilerin üretim yatırım ve ihracat artışlarıyla sürdürülebilir fiyat istikrarını desteklemesidir. Kredilerin doğru kompozisyonla tabana yayılması için mikroihtiyati tedbirleri güçlü şekilde kullanmaya devam edeceğiz.

Diğer taraftan MB olarak firmaların ödemelerini TL ile yapmasını önemsiyoruz. Bu konuda son dönemde atılan adımları değerli buluyoruz. Sağlıklı, güçlü istikrarlı TL altyapısını sağlamak, kalıcı fiyat istikrarı için en önemli eşiktir.

Son Güncelleme: 28.04.2022 18:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326