Kahramanmaraş TSO Başkanı Balcıoğlu, ‘Yatırım yapacağız ama bir saksılık yerimiz yok’

Çin'den Türkiye'ye yönelen siparişler yatırım iştahını artırdı. “Yatırım için bir saksılık yer kalmadı” diyen Kahramanmaraş TSO Başkanı Balcıoğlu, çözümü kendi fabrikasına kat çıkmakta bulduğunu söyledi.

Kahramanmaraş TSO Başkanı Balcıoğlu, ‘Yatırım yapacağız ama bir saksılık yerimiz yok’

Kahramanmaraş TSO Başkanı Balcıoğlu, ‘Yatırım yapacağız ama bir saksılık yerimiz yok’

Çin'den Türkiye'ye yönelen siparişler yatırım iştahını artırdı. “Yatırım için bir saksılık yer kalmadı” diyen Kahramanmaraş TSO Başkanı Balcıoğlu, çözümü kendi fabrikasına kat çıkmakta bulduğunu söyledi.

08 Ekim 2021 Cuma 09:34

H&M, Zara gibi dünya devlerine üretim yapan Kahramanmaraş yatırım yapacak arazi sıkıntısı çekiyor. Pendemi döneminde Çin'den Türkiye'ye kayan siparişler nedeniyle kapasite konusunda artık sınırı aştıklarını anlatan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu "Yatırım için bir saksılık yerimiz kalmadı. Askerin atışalanı olarak kullandığı bölgeyi almak için Milli Savunma Bakanlığı ile görüşüyoruz. Ama ne kadar sürer bilimiyorum. Kahramanmaraş'a acil yatırım arazisi lazım" dedi.

FABRİKAYA KAT ATACAK

Aynı zamanda Moteks Tekstil, Çabasan Boya gibi şirketleri de bünyesinde bulunduran BLC Group'un da Yönetim Kurulu Başkanı olan Balcıoğlu, kendisinin de yatırım kararı aldığını ancak çözümü fabrikaya kat çıkmakta bulduğunu söyledi. Balcıoğlu "10 milyon Euro yatırımla fabrikaya ikinci kat çıkacağız. Kapasite artışı yatırımıyla Çabasan Tekstil'de aylık üretim kapasitemiz 1.200 tona ulaşacak. Çin ve Hindistan'dan alım yapmaktan vazgeçen büyük gruplar bize yönelmeye başladı. Bu talebin bize yönelmesiyle hem Kahramanmaraşlı ihracatçılar hem BLC Group önemli büyüme oranları yakalayacağız" diye konuştu. Balcıoğlu, 150 milyon TL olan cirolarını bu yıl 250 milyon lirayı çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Ayrıca 179 bin metrekarelik alana sahip Avrupa'nın en büyük extrem parkını kurduklarını da anlatan Şahin Balcıoğlu ÇBS Ambalaj tesislerinde ise yangına ve suya dayanıklı kompozit ahşap ürettiklerini söyledi.

BÖLGEDE İLKLERE İMZA ATTI

Şahin Balcıoğlu, bugün Kahramanmaraş'ın Avrupa'nın örgü merkezi haline gelmesine öncülük etmiş bir isim. Bölgeye ilk örgü makinesini getiren Balcıoğlu Kahramanmaraş'ta ilk AŞ'yi 1980'da kurmuş, ilk teşvik belgesini o almış, ilk akreditifi yine o açmış.

MARAŞ'I ANLATTILAR

Şahin Balcıoğlu (ortada) şirketin yönetimindeki oğulları Aykut Balcıoğlu (solda) ve Emre Can Balcıoğlu ile birlikte hem BLC Group'un faaliyetlerini hem de Kahramanmaraş ekonomisini anlattılar.

PANDEMİDE 25 BİN KİŞİYE İSTİHDAM

Şahin Balcıoğlu, Kahramanmaraş'ta pandeminin başından beri istihdamının 25 bin arttığını söyledi. "Mart 2019'da 140 bin olan istihdamın 165 bine yükseldi" diyen Balcıoğlu ihracattaki artışın ise 8 ayda yüzde 59 olduğunu söyledi. Balcıoğlu "Yıl başında elastan iplik, paslanmaz çelik, cam kapak bulamadık. 3 bin dolarlık konteyner 9 bin dolara çıktı. Böyle olunca da siparişler de müşteriler de gitti. Tüm bu engellere rağmen Kahramanmaraş ihracatta bu artışı yakaladı" diye konuştu. Balcıoğlu ayrıca bölgede işçi bulamadıklarından da yakındı. İldeki Suriyelilerin ağırlıklı olarak kendi işini yaptıklarını da anlatan Balcıoğlu "Odaya kayıtlı 160 Suriyeli işadamı üyemiz var" dedi. Şahin Balcıoğlu Kahramanmaraş'ın bugün pamuk ipliğinin yüzde 36'sını, dokuma kumaşın yüzde 15'ini, denim kumaşın yüzde 37'sini, metal mutfak eşyalarının yüzde 60'ını üretir hale geldiğini belitti.

SİPARİŞLER ARTTI, ÇİFTE REKOR GELDİ

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü artan siparişler nedeniyle vardiya sistemine dönmeye başladı. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe "Eylülde 1.9 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını yaptık. 9 ayda ise 14.8 milyar 810 milyon dolarla en yüksek 9 aylık performansına imza attık. Yılı 20 milyar dolarlık rekor ihracatla kapatırız" dedi. Gültepe "Küresel tedarik zincirindeki değişimin pozitif etkilerini giderek daha fazla hissediyoruz. Kapasite kullanımı pandemi öncesini aştı, yüzde 85'e çıktı. Bazı firmalar, siparişlere yetişebilmek için vardiyalı sisteme döndü" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326