Kuybu; “Esnaf Kira Öder Gibi İşyeri Sahibi Olacak”

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, oda olarak esnaflara yönelik site tarzında işyeri projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Kuybu; “Esnaf Kira Öder Gibi İşyeri Sahibi Olacak”

Kuybu; “Esnaf Kira Öder Gibi İşyeri Sahibi Olacak”

Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, oda olarak esnaflara yönelik site tarzında işyeri projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

29 Aralık 2017 Cuma 14:21

Kuybu, başta konfeksiyoncular, kunduracılar, oymacılar ve bakırcılar olmak üzere farklı iş kollarında faaliyet gösteren esnaflara yönelik 15 yıl vadeli, kira öder gibi iş yeri sahibi olmaları için TOKİ ile görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

Hayata geçirmeyi düşündükleri projeyi, inşaatı süren kuyumcular sitesini örnek göstererek anlatan Kuybu; “Kuyumcular odamız ilimize, teşkilatımıza iyi bir örnek oldu. İnşallah Maraş’ın aynası olacak. İlimize gelen misafirlerin kapalı çarşıdan sonra gezecekleri yer orası olacak. 600 atölye çalışacak. Diğer odalarımızın hepsine de böyle güzel bir site kazandırmak. Kahramanmaraş’ta yer sıkıntımız var, kamu arazimiz yok, normal araziler çok değerli, esnafın gücü yetmiyor. TOKİ bizi bu konuda çok rahatlattı, önümüzü açtı. Sayın milletvekilimiz Celalettin Güvenç Bey bu konuda bize çok büyük öncülük yapıyor. Ankara gittiğimizde TOKİ başkanıyla görüşüyoruz, birkaç yer tespit edildi. İleriye doğru uzun vadede site inşaatlarımız yapılır. TOKİ yapacak, bize verecek, 15 yıl vadeli, , peşinatsız, kira öder gibi esnafımız iş yeri sahibi olacak. Başta konfeksiyoncular, kunduracılar, oymacılar ve bakırcılarımızın acil ihtiyacı var.” diye konuştu.  

“EN BÜYÜK ŞANSIMIZ AK PARTİ GİBİ TEK BAŞINA BİR HÜKÜMETİN OLUŞU”

12 yıllık başkanlık süresini değerlendiren Kuybu; “2002 yılında şoförler odasına, 2005 yılında da esnaflar ve sanatkarla odasına geldik. Bizim görev süremizde en büyük şansımız Ak Parti gibi tek başına bir hükümetin oluşu. Hükümetimiz ülkemizi çok ileri taşıdı bundan bizde nasiplendik. Ülkenin ekonomisi esnafa, sanayi yede yansır. 2002 öncesinde iyi hatırlıyoruz, istikrarsız hükümetlerle zor günler geçirdik. Ak parti gibi girişimci, cesaretli bir duruşla ülkenin büyümesi bize de yansıdı.” dedi.

TEKNOLOJİ SANATKARLARIMIZI ÇOK YORDU”

Gelişen teknolojiyle birlikte, sanatkarların yatığı işçiliğin bu gelişmelere yenik düştüğünü ifade eden Kuybu; “Teknoloji sanatkarlarımızı çok yordu. Şimdi sanatkarlarımızın yaptığı işçilik teknolojiye yenik düşüyor. Firmalar teknolojiyle seri üretime geçerken sanatkarlarımız el işçiliği ile kısıtlı üretim yapabiliyor. Bu durum da her sektöre de mesleğini devam ettirmek isteyen ustalarımızı zora sokuyor. Teknoloji hizmet yapamaz, üretim yapar. Ama hizmeti şahıslar yapar. Teknoloji geliştikçe sanatımız öne çıkıyor. El emeği ile yapılan ürünlere teknoloji yetişemiyor.”

“KAHRAMANMARAŞ’TA YENİ ADAY SAYISI YÜZDE 10”

Odalarda başkanlık seçimlerinin başladığını hatırlatan Kuybu, 40 oda içinden 5’ine yeni adayların talip olduğunu kaydetti.

Yeni adayların şahsi husumetler nedeniyle başkanlığa talip olduğunu öne süren Kuybu; “Görev süremizde yeni binamızı yaptık, odalarımızı bir araya topladık. 40 odamız var, bu dönem ortalama 5 aday var.  Türkiye geneline bakıldığında yüzde 60 aday var ama Kahramanmaraş’ta yeni aday sayısı yüzde 10 dahi olmuyor. Buda mevcut başkanların görevini iyi yaptığını gösteriyor. Buda bizi sevindiriyor. Oda seçimlerinde, şoförler odasına aday yok, 3-4 odamıza var. Onlarda da bir sorun çıkacağını sanmıyorum. Çünkü aday olanların amacı mevcut başkanın eksikliği veya görevi yapamaması değil, şahsi husumetlerden kaynaklanıyor.” açıklamasını yaptı.

“ESNAF DESTEK BEKLEMİYOR, İŞ YAPIP PARA KAZANMAK İSTİYOR”

Esnafların destek beklemeyi, iş yapıp para kazanmak istediğinin altını çizen Kuybu, dar boğaza giren esnafın, kamu kurumları bünyesinde çalışan mutfak ve çay ocağı gibi hizmet veren yerlerin kapatılmasıyla ekonomik çalkantıyı atlatabileceği önerisinde bulundu.

Kuybu şöyle konuştu; “Biz esnaflar olarak, yüzde 20 ekonomiye katkımız var. Yüzde 30 istihdama, yüzde 50’de değerlerimize katkımız var. Esnafımızı manevi, kültürel ve inanç değerlerini yaşatıyor. Hükümetimiz şimdi sınırsız sosyal yardım veriyor. Aynı şartlarda esnaflara da verilmesi gerekli. Aslında esnaflar destek beklemiyor, iş yapıp para kazanmak istiyor. İş yapmadığı sürece sağlanan desteklerin çoğunluğu boşa gidiyor, esnaf borç yüküne giriyor.

Kamu kurumlar her ihtiyacını kendi görüyor. Kurumlarda bulunan mutfak, çay ocağı gibi yerleri geçici olarak kapatalım. Çalışanlar dışarıda esnaftan yesin alış veriş yapsın. Biz; ‘sosyal yardımlaşma kanalıyla dağıtılan kömürü aynı maliyetle esnaflar vermesin’ diyoruz. Çarşıda dağıtılan çorbayı bizim esnafımız versin. Bu gibi çalışmalarla ekonomi düzelene kadar esnafımıza böyle bir destek sağlanabilir.”

“BU ÜLKENİN İSTİKBALİ İYİ OLSUN BİZ HER BEDELİ ÖDEMEYE HAZIRIZ”

Kuybu; “Esnaf açta kalsa devletine milletine bayrağına sahip çıkar. Devlet olmazsa hiç bir şey olmaz. Şuanda devletin bekası sorun. Millet olarak bir bedel ödüyoruz, gerekirse daha ağır bedeller ödeyeceğiz. Bu ülkenin istikbali iyi olsun biz her bedeli ödemeye hazırız.” şeklinde konuştu. (Muttalip Akkuş)

Son Güncelleme: 29.12.2017 14:49
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326