‘Maraş Mezarları ve Şehitlikleri Nasıl Yok Edildi’

1935’te dönemin Maraş Belediye Başkanı merkez tarafından atanıyordu. Bugünkü gibi seçimlerle olmuyordu. Merkez tarafından atanan Hasan Sükuti Tükel, Maraş mezarlıklarının bir kısmını yok ediyordu.

‘Maraş Mezarları ve Şehitlikleri Nasıl Yok Edildi’

‘Maraş Mezarları ve Şehitlikleri Nasıl Yok Edildi’

1935’te dönemin Maraş Belediye Başkanı merkez tarafından atanıyordu. Bugünkü gibi seçimlerle olmuyordu. Merkez tarafından atanan Hasan Sükuti Tükel, Maraş mezarlıklarının bir kısmını yok ediyordu.

08 Temmuz 2019 Pazartesi 11:42

İlerlemiş yaşına rağmen Ulucamide vazilik görevi yapan ali Sezai efendi vaazlarında Hasan Sükuti Tükel’e ateşli şekilde muhalefet ediyordu. Bu mezarlık ve şehitlikleri yok edemezsimiz diye. Bu durumdan bunalan Hasan Sükuti Tükel’e birisi derki;  ‘Şehit Ali Sezai Efendi kendisine Osmanlıca yazan mezar taşları olan bir mezar yaptırdı.’ Hasa Sükuti Tükel de bunu güzelce allayıp pullayıp gider mahkemeye verir. Orada derki; ‘Ali Sezai Efendi Latince alfabeye muhalefet ediyor, halkı Latinceye karşı kışkırtıyor, kendisi de Osmanlıca mezar taşı yaptırmış’ diyerek şikayette bulunur.

Bunun üzerine Ali Sezai Efendi tutuklanır. Bu olaydan sonra Hasan Sükuti Tükel Maraş’ın göz bebeği olan, Osmanlı döneminde Maraş’taki devlet adamları ve ulemanın defin edildiği Ulucami hazinesinde bulunan mezar taşlarını söktürür.   Bu taşlarla boğaz kesen deresinin üzerini tonoz olarak kapatır.

Günümüzde boğaz kesen deresine inildiği zaman bu mezar taşarlını olduğu gibi görürsünüz. Biz MAKSAD DER olarak Ulucaminin hazinesinin ihyası için bir proje sunduk. Projede buralarla ilgili birçok bilgiler verdik, Vakıflar Bölge Müdürlüğünden onay aldık, ancak belediyelerimizde bulunan bazı işgüzar daire başkanları nedeniyle biz bunu gerçekleştiremedik.

Biz Maraş’ın kahramanlığıyla öğünürken hiçbirimiz düşünmedik; kahramanlık ve İstiklal Madalyası bize gökten mi indi? Kimler armağan etti? Bunları bize armağan eden aziz şehitlerimizin bulunduğu Maraş Kurtuluş savaşı şehitliği neresi diye? hiç düşünmedik.

Maraş’ta tek kurtuluş savaşı şehitliği olan yer Kümbet şehitliği idi. Bugünkü Divanlı Taziye Evinin bulunduğu yer ve onun çevresidir. En çok şehidin defnedildiği yer bu bölgedir. Resmi bir kaynak yok ama eskilerin anlattığına göre orada 234 şehidin olduğu anlatılırdı. Biz bu şehitliğin üzerine Divanlı Taziye Evini yaptık.

Bu şehitlerin bir çoğunu  ismi elimizde mevcut, onların isimlerine bir mezar taşı yaparak ve anıt yaparak biz ‘Maraş’ın kurtuluş savaşı şehitliği işet burası’ diyebiliriz. Aynı şekilde Ulucami hazinesinde de 22 kurtuluş savaşı şehidimiz var.

Yetkililerin, bu vatan uğruna canını, kanını seve seve feda eden kahramanların anısını yaşatması dileği ile huzurlarınızdan ayrılıyorum.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326