Ziraat Odasından kuraklık uyarısı!

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ülke genelinde yağış oranlarında ciddi düşüş yaşandığını belirterek, ilerleyen günlerde durumun değişmemesi halinde Kahramanmaraş’ta kuraklık tehlikesi yaşanabileceğine dikkat çekti.

Ziraat Odasından kuraklık uyarısı!

Ziraat Odasından kuraklık uyarısı!

Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, ülke genelinde yağış oranlarında ciddi düşüş yaşandığını belirterek, ilerleyen günlerde durumun değişmemesi halinde Kahramanmaraş’ta kuraklık tehlikesi yaşanabileceğine dikkat çekti.

06 Şubat 2018 Salı 14:48

Çetinkaya; “. Şubat ayından sonra yağışlar az olursa arazide yetişen mahsulün suya ihtiyaç duyacak. Yağışlar az olduğu takdirde ilerleyen günlerde buğday arpa ve nohut’ta ciddi sıkıntı yaşanabilir.” dedi.

Mehmet Çetinkaya; “Tüm Türkiye ve dünya genelinde küresel ısınmanın getirdiği şartlar sonucu Kahramanmaraş’la birlikte birçok ilimizde bu sıkıntı mevcut. Kahramanmaraş ’tada, 2014 yılından buyana baktığımızda 2016 ve 2017 yıllarında ciddi anlamda bir kuraklık yaşanmadı ama bu 2014 ve 2015 yıllarında bir kuraklık vardı.  

Kahramanmaraş’ta, buğday, mısır, nohut gibi birçok üründe sıkıntı yok. Ama çimlenmesi ve büyümesi normal gidiyor. Şubat ayından sonra yağışlar az olursa arazide yetişen mahsulün suya ihtiyaç duyacak. Yağışlar az olduğu takdirde ilerleyen günlerde buğday arpa ve nohut’ta ciddi sıkıntı yaşanabilir. Çiftçimiz ürünlerine erken su vermeye başlayacak, tabi Kahramanmaraş bir su şehri. Ama şuanda ciddi anlamda sıkıntılarımız var.” diye konuştu.

İklimsel değişimin Kahramanmaraş’ta çiftçileri alternatif ürünlere yönelttiğini aktaran Çetinkaya bu durumu şöyle anlattı; “2014 yılından yana ilimizde kısmen yaşanan kuraklık Kahramanmaraş’a alternatif ürün kattı. Kentte nohut ekimi yoğunlaştı.  Çiftçimiz mısırdan nohut’a geçiş yapıyor. Çiftçilerimiz su ya daha az ihtiyaç duyan ürünlere yönelmeli. Sulamada damlama yöntemine geçilmeli.”  

Yerli üreticinin destelenmesi gerektiğini de söyleyen Çetinkaya şunları kaydetti;

“Geçen yıl üretende tüketen ’de memnun kalmadı. Umarım bu yıl bol ve bereketli geçer. Tarım sahip çıkılması gereken bir konu. Çiftçi üretmezse Türkiye aç kalır. Dışardan her şeyi ithal getiremeyiz. Ülkemizden para çıkışına engele olmak için tarım politikalarına önem verilmeli. Dışardan et ithal edeceğimize, belirli bir plan program dahilinde böyle bir sorunumuz kalmayacak. Bizim köyünde bu işi yapan üreticilerimize destek vermemiz lazım. Köylü vatandaşımızın desteklenmesi lazım. Dışarıdan et gelecek söylentisi üreticimizi küstürüyor.” (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326