Kosova Sırp Sınırındaki Etnik Çatışmalar Rusya'nın Desteğiyle Kaosa Dönüştü

Kosova, etnik şiddetin yeniden alevlenmesinin ardından Sırbistan ile yeni sınır kurallarını erteledi. Kosovalı yetkililer, 31 Temmuz Pazar günü "polis birimlerine doğru ateş edildiğini ancak şans eseri kimsenin yaralanmadığını" söylediler.

Kosova Sırp Sınırındaki Etnik Çatışmalar Rusya'nın Desteğiyle Kaosa Dönüştü

Kosova Sırp Sınırındaki Etnik Çatışmalar Rusya'nın Desteğiyle Kaosa Dönüştü

Kosova, etnik şiddetin yeniden alevlenmesinin ardından Sırbistan ile yeni sınır kurallarını erteledi. Kosovalı yetkililer, 31 Temmuz Pazar günü "polis birimlerine doğru ateş edildiğini ancak şans eseri kimsenin yaralanmadığını" söylediler.

02 Ağustos 2022 Salı 10:34

Kosova polisi, Kosova içinde Sırpların çoğunlukta olduğu bir kasaba olan Kuzey Mitrovica'daki Sırp protestocuların da Arnavut halkını dövdüğünü ve arabalara saldırdığını da ekledi. Ve yollara çakıl dolu kamyonlar park ederek Jarinje ve Bernjak sınır geçiş noktalarına erişimi engellediler.

Olaylar, Kosova'nın özel polisle çatıştığı ve Sırbistan'ın plakalarla ilgili bir anlaşmazlıkta sınırın yakınında savaş uçakları uçurduğu geçen sonbaharın tekrarıydı.

Ve yirmi yılı aşkın AB ve ABD barış inşasına rağmen bölgede şiddetin ne kadar hızlı tırmanabileceğini gösterdiler.

Kosova'daki NATO liderliğindeki bir barış gücü misyonu olan Kfor Pazar günü yaptığı açıklamada, "Kosova'nın kuzey belediyelerindeki genel güvenlik durumu gergin," dedi.

Ve NATO askerleri "istikrar tehlikeye girerse müdahale etmeye hazır" dedi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti de komşusunu istikrarsızlığı kışkırtmakla suçlayarak, Sırbistan cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić'in "isyanların başlıca sorumlularından" biri olduğunu söyledi.

Vučić, "Bugünkü kadar karmaşık bir durumda olmamıştık" dedi.

Geçen yıl olduğu gibi, Pazar günkü şiddet, Kurti'nin Kosovalı Sırpların Kosova'nın egemenliğini tanımak için Sırbistan'dan Kosova'ya geçerken Kosovalı araba lisanslarını ve Kosovalı kimlik kartlarını kullanmaları gerektiğini söylemesinin ardından patlak verdi.

Kurti, önlemlerin 1 Ağustos'tan itibaren yürürlüğe girmesi gerektiğini, ancak şimdi 1 Eylül'de yürürlüğe gireceğini söyledi.

AB dışişleri şefi Josep Borrell gecikmeyi memnuniyetle karşıladı. Pazar günü yaptığı açıklamada, "Tüm barikatların derhal kaldırılmasını bekleyin" dedi.

Bakan ayrıca Vučić ve Kurti'yi sorunu AB arabuluculuğunda devam eden müzakerelerde çözmeye çağırdı.

Kosova 2008'de bağımsızlığını ilan etti, ancak Sırbistan'a ek olarak beş AB ülkesinin de egemenliğini tanımaması nedeniyle AB'nin genişlemesi konusunda çok az ilerleme kaydetti.

Sırbistan, AB katılım müzakerelerinin ortasında, ancak Moskova ile yakın bağları var - son yıllarda Rus silahlarını stoklarken Rusya'ya yönelik Batı yaptırımlarını karşılamayı reddetti.

AB genişleme raporlarına göre, Vučić'in gözetiminde medya özgürlüğü ve sivil özgürlükler açısından da geriye gitmeye başladı.

Rusya dışişleri bakanlığı ise Pazar günü, etnik Sırpların Kosova'daki haklarının reddedildiğini iddia ederek yangına gazyağı döktü.

Propaganda yaydığı gerekçesiyle AB kara listesinde bulunan Rus sözcüsü Maria Zakharova, "Olayların bu şekilde gelişmesi, Avrupa Birliği'nin arabuluculuk misyonunun başarısızlığının daha fazla kanıtıdır." Dedi.

"Bu aynı zamanda Sırbistan'ın Belgrad'a yurttaşlarının [Kosova içindeki] hak eksikliğine fiilen katlanmayı teklif ederek Avrupa Birliği'nde nasıl bir yere hazırlandığının bir örneğidir." dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326