Büyükşehir’de son tasarruf ‘’300 işçinin işine son!’’

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye’sinde 300’e yakın işçi işten çıkartılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün tasarruf tedbirleri kapsamında farklı birimlerden yaklaşık 300 işçinin işine son verdiği iddia ediliyor.

Büyükşehir’de son tasarruf ‘’300 işçinin işine son!’’

Büyükşehir’de son tasarruf ‘’300 işçinin işine son!’’

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye’sinde 300’e yakın işçi işten çıkartılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün tasarruf tedbirleri kapsamında farklı birimlerden yaklaşık 300 işçinin işine son verdiği iddia ediliyor.

26 Ağustos 2019 Pazartesi 10:53

İşten çıkartmalara ilk olarak Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’ndan başlandı. Daireye bağlı Veteriner Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nde görevli 11 personelin işine son verildi.

Türkiye genelinde özellikle CHP’li belediyelerde işten çıkartma iddialarına karşı Ak Parti tarafından sert tepkiler geliyordu. Konu meclis gündemine de taşınarak büyükşehirlerde işçilerin işlerine son verilmesi büyük tepki çekmişti.

Ak Parti’nin kalelerinden olarak bilinen Kahramanmaraş’ta da 300’e yakın işçinin işine son verildiği iddia ediliyor.

Yerel seçimlerle birlikte Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Hayrettin Güngör bir dizi tasarruf tedbirleri almaya başlamıştı. Güngör, Kendi makam aracı ile birlikte tüm daire başkanlarının da makam araçları satılığa çıkartılmıştı. Bunun yanı sıra farklı alanlarda da tasarruf gerekçesi ile bir takım önlemler alan Güngör, çöp arabalarının turlarını da azaltılması, bazı STK ve derneklere yardımın kesilmesi önlemler almıştı.

Güngör’ün son tasarruf tedbiri ise iddiaya göre 300 işçinin işine son vermek oldu.

Konuya ilişkin açıklama yapan işten çıkartılan Selçuk Yardımcıoğlu, işlerine son verilme nedenlerinin tasarruf tedbirleri gerekçesi gösterildiğini belirtti. ‘’Tasarrufa gitmekten kasıtları da bizim rızkımızla oynamak’’ diyen Yardımcıoğlu, 1 yıl önce devamlılığı olacağı sözünü alarak işe başladıklarını dile getirdi. İşe başladıklarının 11’nci ayında işlerinden olduklarını belirten Yardımcıoğlu ‘’Bize her yıl sözleşmenin yenileneceğini söylediler. İşimizi gücümüzü bırakarak geldik işe başladık. Daha bir yılı tamamlamadan sözleşmenin yenilenmeyeceğini ifade ettiler ‘’dedi.

DAİRE BAŞKANI ‘’GİDİN RIZKINIZI ALLAH’TAN İSTEYİN’’

Yardımcıoğlu, Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı’na giderek durumu anlatmak istediklerini ancak Başkan’ın ‘’Daire başkanı bizi muhatap bile almadı. Niye benden istiyorsunuz gidin Allah’tan isteyin. Rızık bizden istenmez Allah’tan istenir’’ dediğini belirterek ‘’Bende biz sizden rızık istemiyoruz. İşin akıbetini öğrenmek için geldik buraya ‘’ifadelerini kullandı.

Selçuk Yardımcıoğlu, sadece kendi birimlerinde değil diğer dairelerde işten çıkartmaların olduğunu ancak net rakamı bilmediğini aktararak ‘’Şuan net sayı veremem ama, duyumlarımıza göre 300 kişiden bahsediliyor. Biz gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyorduk. Bizden şube müdürümüz hayvan hakları dernekleri de çok memnundu ‘’

Yine işten çıkartılan işçilerden Serkan Ayyıldız’da, 3 tane veteriner ile 8 işçinin sözleşmesinin yenilenmeyeceğinin kendilerine bildirildiğini ifade ederek ‘’31 Ağustos itibari ile işimize son verildi ‘’ dedi.  Ayyıldız, 11 ay önce diğer işini bırakarak belediyeye girdiğini belirterek, biranda işsiz kaldığını ifade etti.

‘’İşimizi gücümüzü bıraktık. Kirada oturuyoruz, çoluk çocuğumuz var ama bu iş devam etmeyecek denildi sıkıntıdayız ‘’ diyen Serkan Ayyıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör’ün durumdan haberdar olup olmadığını bilmediğini belirtiyor.

Yine işten atılan Uğur Orçan’da daire başkanının sözlerinin kırıcı olduğunu belirterek ‘’Gidin Allah’tan isteyin onun kapısı açık demesi, muhatap bile almaması geçiştirmesi hoş olmadı. Daire başkanı değişti, amirler değişti. Bize söylenilen her yıl sözleşme yenilenecek. Bizde bunun üzerine işimizi bırakarak geldik. Böyle olacağını bilseydik işlerimizden ayrılmazdık ‘’

İşten çıkartılan Recep Dinler ’de duruma tepki göstererek, Hayrettin Güngör’ün tasarrufu ile mi yoksa daire başkanının inisiyatifi ile mi işten atıldıklarını bilmediklerini belirtiyor. 

‘’Bizler köpek toplama da çalışıyoruz. Bizden müdüründen çaycısına herkes memnundu. Hayvan hakları derneği de bizden çok memnundu ‘’diyen Dinler, daire başkanının kendilerini dinlemediğini belirtiyor.

Dinler ‘’Bize birkaç gün önce haber veriyorlar. Şu tarihten sonra sözleşme yenilenmeyecek diye. Biz 2 defa çıktık başkanın yanına umursayan olmadı. Biz işçilerin 1 ay işsiz kalması demek 3 ayımıza bedel olur. Çoluğumuz çocuğumuz var. Biz durumumuzu sormaya gittik ama başkan bize söz bırakamadan gidin Allah’tan isteyin dedi.  Biz kendisinden sanki rızık istiyoruz. Sanki kendine yalvarıyormuşuz gibi davranıyor. Biz durumu öğrenmek sözleşmeyi sormak için gittik. Bizleri küçük görüyor. Bizim işten çıkartılacağımızdan belki belediye başkanının bile haberi yok. Daire başkanının kendi tanıdıklarını yerimize aldığını düşünüyoruz. Biz köpek toplama işine bakıyoruz ve sadece 4 kişiyiz. Birçok ilçeye de biz bakıyoruz. Gündelik bazen bin tane ihbar geliyor. Gece nöbet tuttuğumuz oluyor. Şimdi işimizden çıkartılıyoruz ‘’ ifadelerini kullandı.

Alınan bilgiye göre işten çıkartmaların hemen her daire de yaşanmaya başlandığı, sözleşmeli olarak işe alınan bazı işçilerin de sözleşmelerinin yenilenmediği ifade ediliyor.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi bünyesinde sözleşmeli olarak çalışan yüzlerce işçi bulunuyor.  İşten çıkartılma haberleri nedeni ile dairelerde çalışan sözleşmeli işçileri de tedirgin ettiği ifade ediliyor.

Son Güncelleme: 26.08.2019 15:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdulbaki 5 yıl önce

belediye hizmet kapısıdır. orayı istihdam kapısına çevirir ve ülkenin altını oyan kitler gibi her önüne gelenin hatırı için iş olmadığı halde işçi alırsanız sonu budur. alırken güzeldir. insanlar bir iş yaptıklarını zan ederler. oysa kitler devletin altını böyle oymuştu. satılan kitlerin işçi sayısı yüzde onlara düşürüldüğü halde özel sektör üretimi yüze katlamıştır. Bu gün belediye hizmetlerini özel şirketlere verin, mevcut kadronun üçte biri ile bu hizmetin on misilini yaparlar.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326