Erdoğan, Varna'dan Net Mesaj Verdi

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi dün Bulgaristan'ın Varna kentindeki Euxinograd Sarayı'nda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dönem Başkanı Bulgaristan'ın Başbakanı Boyko Borisov ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

Erdoğan, Varna'dan Net Mesaj Verdi

Erdoğan, Varna'dan Net Mesaj Verdi

Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi dün Bulgaristan'ın Varna kentindeki Euxinograd Sarayı'nda gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Dönem Başkanı Bulgaristan'ın Başbakanı Boyko Borisov ile çalışma yemeğinde bir araya geldi.

27 Mart 2018 Salı 11:54

Yaklaşık 2 saat 20 dakika süren görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Erdoğan şunları kaydetti:

ZORLU DÖNEMLER GERİDE KALDI

Türkiye AB ilişkilerinde zorlu bir dönemi geride bırakmış olmayı umuyoruz. Sayın Tusk ve Juncker ile bu noktalarda Brüksel'den bu yana attığımız adımlarla beraber daha çok çalışmamız gerektiğini, birtakım tıkanıklıkların nasıl aşılabileceğini de konuşma imkanımız oldu. Tabi sene 63, sene 2018, gerçekten Türkiye'nin hala AB'ye aday ülke olmanın ötesinde gelebildiği bir nokta yok. Bu müspet adımı bir an önce atalım, bunun üzerinde durduk.

GÖÇ MESELESİ

Türkiye'nin başta düzensiz göçle mücadele olmak üzere sorumluluklarını fazlasıyla yerine getirdiği herkesin malumudur. Şu an itibariyle sadece Suriye'den 3,5 milyon göçmen ülkemizde, buna Irak'ı da ilave ettiğimizde bu rakam 4 milyona ulaşmaktadır. Öte yandan geçen sürede bazı taahhütler olmuştur.

Bunlardan ilki 3 milyar euroluk bir taahhüttü. Bunun şu an itibariyle 1 milyar 850 milyon eurosu bizim ilgili birimlerimize aktarılmış durumdadır. Temenni ediyorum ki diğer ikinci taksidi olan 3 milyar euronun da ulaştırılması suretiyle biz mültecilerle ilgili atılması gereken adımları atalım, yapılması gerekenleri de yapalım. Ülkemizdeki Suriyeliler için bu adım çok daha rahatlatıcı olacaktır.

AB'YE GÜVENLERİ SARSACAK BİR HAL ALMAMALIDIR

Ülkemizin üzerine düşeni yaptığı ve AB mensubu muhataplarımızdan geri dönüş beklediği bir diğer konu ise vatandaşlarımız için sağlanacak olan vize serbestisidir. Bununla ilgili çalışma kağıdımız şubat ayı başında AB Komisyonu'na sunulmuştu. AB tarafına çalışmalarını bir an önce tamamlaması gerektiğini de söyledik. Bu siyasi bir mesele haline getirilmemeli, vatandaşlarımızın AB'ye güvenlerini sarsacak bir hal almamalıdır.

ZEYTİN DALI HAREKATI

Türkiye birçok terör örgütünün hedefinde yer alıyor. DEAŞ, PKK, PYD, YPG gibi terör örgütleriyle içerde ve dışarda mücadelemizi sürdürüyoruz. Geçen yıl Fırat Kalkanı Harekâtı'nda 3 bin DEAŞ'lıyı imha etmiştik. Bu sene de Zeytin Dalı Operasyonu ile 3 bin 800'e yakın YPG'li teröristi etkisiz hale getirdik.

TERÖRLE MÜCADELE

Teröre karşı operasyonlarımız sadece kendimizin ve Suriyelilerin değil, Avrupa'nın da güvenliğine katkı sağlamaktadır. Artık terörle mücadele gibi hassas konularda afaki ve haksız eleştiriler değil, güçlü destek bekliyoruz.

"TÜRKİYE BİR HUKUK DEVLETİDİR"

Türkiye insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere saygılı, demokratik bir hukuk devletidir. Bunu halkımız bütün dünyaya 15 Temmuz gecesi demokrasi için canları pahasına sokaklara dökülerek zaten göstermiştir. Teröre karşı aldığımız tedbirler ve operasyonlar gerekli olduğu müddetçe devam edecek, tehditler bertaraf edildiği zaman sona erdirilecektir.

TÜRKİYE VE AB STRATEJİK ORTAKLARDIR

Türkiye ve AB uzun süreli stratejik ortaklardır. Küresel bir güç olma iddiasındaki Avrupa'nın Türkiye'yi genişleme politikalarının dışına itmesi vahim bir hata olacaktır. Türkiye bölgede kilit aktör, jeostratejik öneme haiz bir müttefik, genç nüfusa sahip dinamik bir ülkedir. Avrupa ile tarihi, kültürel ve insani bağlarımıza ilave olarak ekonomi, enerji, ulaştırma ve göç ile mücadele gibi kritik başlıklarda ortak çıkarlarımız var.

KIBRIS MESELESİ

Geçmişte yapılan bir hatanın esiri durumundaki AB'nin adil bir tutum takınmadığı müddetçe Kıbrıs meselesinin çözümünde herhangi bir katkısı maalesef olamayacaktır. Zira, AB'nin bazı üyelerinin meşru olmayan münferit tasarruflarına dayanışma kisvesi altında destek vermesi doğru değildir.

"AB'YE HAKKANİYET ÇAĞRISI"

AB'ye hakkaniyet esasına göre hareket etmesi çağrısında bulunuyoruz. Kıbrıs meselesinin seyrinden bağımsız olarak adanın etrafındaki doğal kaynaklara dair karar alma mekanizmalarına Kıbrıslı Türkler'in eşit olarak dahil edilmesi uluslararası hukukun gereğidir.

"SOMUT OLARAK ATMAK GEREKİYOR"

Bu ve diğer konulardaki görüş ve beklentilerimizi AB tarafına bugün yazılı biçimde ilettik. Geçtiğimiz dönemdeki olumsuzluklara rağmen biz Türkiye olarak diyalog kanallarını hep açık tutmaktan yana olduk. AB ile aramızdaki güvenin yeniden tesisinin ilk adımını bugün burada hep beraber atmış olduğumuzu umuyorum. Ancak bu adımı attık demek yeterli değil, somut olarak atmak gerekiyor. Ben Varna'dan AB ülkelerine bir kez daha seslenmek istiyorum.

"BİZ HER ZAMAN SAMİMİYİZ"

Gelin ortak coğrafyamız olan Balkanlar'da istikrar ve refahın sağlanması yönünde birlikte çalışalım. Gelin Suriye, Irak, Filistin, Kudüs, Yemen, Rohingya, Afrika gibi uluslararası konularda işbirliğimizi derinleştirelim. Gelin, güçlü, müreffeh ve istikrar abidesi Avrupa'yı hep birlikte inşa edelim. Biz bu çağrılarımızda dün olduğu gibi bugün de samimiyiz.

DONALD TUSK: DİYALOG DEVAM ETMELİ

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye'nin sığınmacılarla ilgili çalışmalarını takdir ettiklerini belirterek, bu gayretleri destekleme yönündeki taahhütlerini tekrarladı. Toplantıda bazı çekincelerini ve endişelerini de dile getirdiklerini belirten Tusk, "Bizim toplantımız AB ile Türkiye arasındaki diyaloğun devam etmesine odaklandı ve bu diyaloğun devam etmesi gerekiyor. Bu diyaloğun içinde bulunduğumuz zor şartlar ortamında devam etmesi gerektiğinde mutabakata vardık. Bölgenin istikrara kavuşması konusunda ortak çıkarlarımız var" dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326