Bu haberi okumadan ev almayın!

Kahramanmaraş’ta son yıllarda, hızla artan inşaat sayısı bu alanda faaliyet yürüten firmaların güvenilirliğini gündeme getiriyor. Peş peşe bazı inşaat şirketlerinin müşterilerini dolandırarak ortadan kaybolması, sektöre olan güveni sarsarken ev almak isteyen tüketiciler ise mantar gibi töreyen şirketler arasında doğru tercih yapmak için yoğun mücadele veriyor.

Bu haberi okumadan ev almayın!

Bu haberi okumadan ev almayın!

Kahramanmaraş’ta son yıllarda, hızla artan inşaat sayısı bu alanda faaliyet yürüten firmaların güvenilirliğini gündeme getiriyor. Peş peşe bazı inşaat şirketlerinin müşterilerini dolandırarak ortadan kaybolması, sektöre olan güveni sarsarken ev almak isteyen tüketiciler ise mantar gibi töreyen şirketler arasında doğru tercih yapmak için yoğun mücadele veriyor.

14 Eylül 2017 Perşembe 12:40

Konun uzmanları ise taraflar arasında anlaşma sağlanmadan sözleşmenin ince elenip sık dokunması gerektiğini kaydediyor.

Konuyla ilgili bilgi veren Sukune İnşaat Genel Müdürü Ömer Kundakçı, arsa sahipleri ve ev almak isteyenlere önemli uyarılarda bulundu.

Sektörde 10 yıla aşkın bir süredir hizmet verdiklerini aktaran Kundakçı, son yılarda sayıları hızla artan inşaat firmalarına dikkat çekti. Bu durumun mağduriyetleri de beraberinde getirdiğini savunan Kundakçı, tüketicilerin şirketleri iyi araştırması gerektiğini söyledi. Ev almak isteyenlerin peşin ödeme yapmaması gerektiğini anlatan Kundakçı; “Hayallerinizi çöpe atmayın. Yılarca biriktirdiğiniz parayı götürüp bu işi bilmeyenlere ve bir kağıt üzerindeki projeye vermeyin.” dedi.  

“YAP-SAT MODELİNE GEÇİLMELİ”

Kahramanmaraş’ta inşaat sektörünün kooperatifçilikle başladığına değinen Kundakçı, sektörde YAP-SAT modeline geçilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kundakçı; “Kahramanmaraş’ta inşaat sektörü önce kooperatifle başlamış, sonrasında sat-yap’a geçmiş. Son dönemde buda can çekişiyor. Sektörde yol almış büyük firmaların bize de ön ayak olup yap-sat’a gerçekten geçmek istiyoruz. Böylece müteahhitlerin çoğalma kısmını da azalta biliriz. Son kullanıcılardan tek ricamız ev alırken sözleşmelerinde bütün markaları görsünler. Firmayı iyi araştırsınlar. Hiçbir yeri tanımıyorlarsa belediye’ye gitsinler. Firmayla ilgili ruhsatları sorsunlar, daha önce yaptığı yeri sorsunlar.” diye konuştu.

 “İNSANLAR MAĞDUR EDİLİYOR”

Aşırı iş yüküne giren firmalardan uzak durulması gerektiğini paylaşan Kundakçı şöyle konuştu; “Firmalar arsaları bir şekilde paylaşıyor. 5-6 yıl sonraya insanları mağdur ediyorlar. Olması gereken yap bitir teslim et diğerine geç. Bir firmada 1+1 den 6+1’e kadar şantiye bulabiliyorsanız biraz sıkıntılıdır. Buna gerek yok. çok büyük firmalar bile mesela 20 blok yeri başlıyor bitiriyor, yenisine öyle geçiyor. Şirket politikasına sahip kurumsal firmalar bir elin parmağa kadardır. Aşırı iş yüküne giren firmalardan uzak durmak lazım. İmar müdürlüğüne gidip her şeyi öğrenebilirler. Bilinçli müşterileri ben çok seviyorum. Çünkü çok fazla pazarlık etmiyor. Dediğimiz fiyattan daireyi alıp gidiyor. Dışarıda iyi notu alırsanız tabi. Arsa sahipleri ve ev alacaklara söylüyorum, bir firma ile birliktelik yapılacaksa çok iyi araştırılsın.”

“MÜTEAHHİT TESLİM ETTİĞİ DAİREDEN 2 YIL SORUMLU”

Müteahhit’in teslim ettiği dairedeki tüm malzemelerin 2 yıl süreyle devlet tarafından garanti altına alındığını anımsatan Kundakçı, sorumluluk almayan müteahhitlerin mahkemeye verilmesi gerektiğini aktardı. Problem olması durumunda tüketici hakem heyetine başvuruda bulunulabileceğini anlatan Kundakçı; “Sözleşmeleri tane tane okuyun. Ben okumak istemeyen müşterime kendim okuyorum. Yapım süreci çok kolay teslim etme aşaması çok zor bir iş. Çükü biz kendi müşterimize öğretiyoruz. Aldığınız bütün dairelerin bütün malzemeler 2 yıl boyunca garantili devlet tarafından. Sıkıntı olurda mahkemeye giderseniz müteahhit 2 yıl yaptığı her şeyden sorumludur. Problem yaşayanlar işi müteahhitle çözemiyorsa eğer hakem heyetine gitmek zorundalar. Peşin para vermeyin, bir yerde 300 bin TL’lik daire peşin 250 bin’e veriliyorsa sıkıntı var demektir.” şeklinde konuştu.   

“PROJE ÜZERİNDEKİ YAPIDAN UZAK DURUN”

Topraktan ev alan kişilerin ise daha dikkatli davranması gerektiğini söyleyen Kundakçı; “İnşaat ruhsatı çıkılmışsa temel betonu dökülüyorsa o binaya devam edilecektir. O zaman ilk ön ödemeyi yapabilirler. Kalan kısımlar da inşaat tamlandıkça bölüm bölüm ödeyebilirler. Tamamlana yerlerden ev alan. Sadece proje üzerindeyse ve kişiyi çok iyi tanımıyorsanız bence daire almayın. Hayallerinizi çöpe atmayın. Yılarca biriktirdiğiniz parayı götürüp bu işi bilmeyenlere ve bir kağıt üzerindeki projeye vermeyin.”

“KAR MARJI YÜZDE 10 İLA 15 ARASI”

Sektörde yüzde 50 kar marjı olduğu bilgisinin gerçeği yansıtmadığını belirten Kundakçı, konutta çok kalitesiz ve isimsiz markalar kullanılsa bile kar oranın en çok yüzde 35 düzeyinde olacağı bilgisini verdi. Kundakçı, hakkıyla yapılan bir binada ise firmanın yüzde 10 ile 15 düzeyinde kar elde edebileceğini açıkladı. (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326