6 Aylık hasret bitiyor... Göçmeye başladılar

Kahramanmaraş’ta göçerler 6 aylık hasretin ardından sürüleriyle birlikte yaylalardaki yerini aldılar. 

6 Aylık hasret bitiyor... Göçmeye başladılar

6 Aylık hasret bitiyor... Göçmeye başladılar

Kahramanmaraş’ta göçerler 6 aylık hasretin ardından sürüleriyle birlikte yaylalardaki yerini aldılar. 

24 Haziran 2017 Cumartesi 17:04

Gelenek ve görenekleriyle Kahramanmaraş’ta ayrı bir yeri bulunan göçerler, 10 gün süren zorlu bir yolculuğun ardından, kış mevsimine kadar konaklayacakları Ahir Dağı’nın 2 bin rakımlı, çok geniş havzaya sahip Yedikuyular yaylasına ulaştılar. 

Kış mevsiminde hayvanlarını mahallelerindeki ağıllarda besleyen göçerler havaların ısınmasıyla Tarım İl Müdürlüğü ve ilçe müdürlüklerinden aldıkları göçer belgeleriyle serin yaylalarda konaklamaya başladılar. . Atalarının yüzyıllardır kullandığı güzergahı takip eden göçerler, kışlaklardan çıkardıkları sürülerle birlikte yaklaşık 10 gün süren zorlu bir yolculuk sonunda, ikinci meskenleri olan yaylalarda sürülerini otlatıp sütlerini sağmaya başladılar. 
Bu zorlu yolculuğa ev sahipliği yapan Ahir Dağı havzasında sürülerin oluşturduğu manzara, kuzuların sesiyle görsel bir şölene dönüşüyor. Kullandıkları çadır ve malzemeleri kamyonla taşıyan, sürüleri ise göç yolunu yaya olarak kullanarak yaylaya çıkan göçerler Ekim ayının sonuna kadar Yedikuyular yaylasında meralarda hayat sürecekler. Geçimlerini hayvancılıkla sağlayan göçerler, keçi ve koyunlardan elde ettikleri ürünleri, yaylada ve hafta sonları kent pazarında pazarlıyorlar. Odun ateşinde pişirilen sütler yoğurt ve peynir yapılarak satışa sunuluyor. 
Göçerlerin kendilerinden göçer belgesi alarak yola çıktıklarını ifade eden Kahramanmaraş Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu “Göçerlerimiz yaylalara çıkmaya başladılar. Mesafeye göre; uzun veya bazen 3-5 gün devam eden yolculukların ardından yaylalara çıkıp orada çadırlarını kurup artık bütün bir yaz boyunca orada hayvanlarıyla birlikte bir arada yaşıyorlar. Hem burada meralarda hayvanlarını otlatıyorlar hem de buradan elde ettikleri, sağdıkları sütlerden peynir, yoğurt yapıp aynı zamanda bunları hem yerinde ya da en yakın ilçeye pazara götürüp orada pazarlama imkanına sahipler.” dedi 
 İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürü İhsan Emiralioğlu: “Göçerlerimiz yaylalara çıkmaya başladılar. Yaylalara çıkan göçerlerimiz bizden öncelikle ilimiz genelinde ihtiyaç fazlası meralar, mera komisyonu tarafından ihale usulüyle kiraya veriliyor. Bu anlamda kiraya alan göçerlerimiz; il, ilçe müdürlüklerimizden aldıkları göçer belgesiyle birlikte yola çıkıyorlar. Mesafeye göre; uzun veya bazen 3-5 gün devam eden yolculukların ardından yaylalara çıkıp orada çadırlarını kurup artık bütün bir yaz boyunca orada hayvanlarıyla birlikte bir arada yaşıyorlar. Hem burada meralarda hayvanlarını otlatıyorlar hem de buradan elde ettikleri, sağdıkları sütlerden peynir, yoğurt yapıp aynı zamanda bunları hem yerinde ya da en yakın ilçeye pazara götürüp orada pazarlama imkanına sahipler.” 

Son Güncelleme: 25.06.2017 00:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326