Bedelli askerlik hemen çıkıyor! Bedelli askerlik için başvuru nasıl yapılır?

Milyonlarca gencin heyecan ve merakla beklediği bedelli askerlik ile ilgili kriterler dün son dakika başlığıyla netleşti.

 Bedelli askerlik hemen çıkıyor! Bedelli askerlik için başvuru nasıl yapılır?

 Bedelli askerlik hemen çıkıyor! Bedelli askerlik için başvuru nasıl yapılır?

Milyonlarca gencin heyecan ve merakla beklediği bedelli askerlik ile ilgili kriterler dün son dakika başlığıyla netleşti.

18 Temmuz 2018 Çarşamba 12:39

Başkan Erdoğan'ın talimatıyla bedelli askerlik Meclis gündemine gelmişti. 6 milyon kişinin başvuracağı bedelli askerlik ile ilgili Ak Partili Bülent Turan yığılma olduğunu belirterek “Bu yığılmayı bu teklifle eritmek istiyoruz” dedi. Bedelli askerlik düzenlemesinde 25 yaş sınırı, 28 gün askerlik süresi ve 15 bin lira bedel öngörülüyor. Yurt dışından faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın ödeyeceği tutar 2 bin euro. Aktif olarak çalışan ve bedelliden faydalanacak olan çalışanlar ücretsiz izinli sayılacak. Gelişen son dakika gelişmesiyle Bedelli askerlik yasa teklifi mecliste.

 Milyonlarca gencin beklediği bedelli askerlik dün son dakika yaşanan gelişme ile netleşti. Seçimlerin ardından çıkması belirlenen bedelli askerlik milyonlarca gencin merak ettiği konuların başında geliyordu. Dün yapılan görüşmeler sonucunda bedelli askerliğin kriterleri belirlendi.

"YIĞILMA VAR"

Ak Partili Bülent Turan 5 milyondan fazla insanın bedelliyi beklediğini, askerin yıllık talebinin ise 300 binlerde olduğunu, yani çok büyük yığılma olduğunu bildirdi. "Bu yığılmayı bu teklifle eritmek istiyoruz" diyen Turan, "Bundan sonraki dönemlerde ümit ediyorum, ilgililer bir araya gelecektir, ilgili bakanlık bu konuda adımları atacaktır ve profesyonel orduya, askerliği de geçiş için imkan sağlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi yaptığı, "Genelkurmay, Milli Savunma oturacağız, konuşacağız. 'Böyle bir şeyin olması uygundur' diyorlarsa, bu noktada tereddüdümüz olmaz, önünü açarız" açıklamasıyla yeniden gündeme gelen, "bedelli askerlik" tartışmasında Ak Parti'den sürpriz adım geldi. Önceki gün, "Ekim gibi Meclis'te yasalaşacak" diyen Ak Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dün yaptığı açıklama ile bedelli düzenlemesinin birkaç saat içinde Meclis'e sunulacağını kamuoyuna duyurdu. Turan, düzenlemede 25 yaş sınırı, 28 gün askerlik süresi ve 15 bin lira bedel öngörüldüğünü bildirdi.

TORBAYA EKLENDİ

Gazetecilerin önceki gün, "Bedelli askerlikle ilgili gündem var mı?" sorusuna "Meclis'in açılacağı ekimde bedelli askerlik konusunun görüşülebileceğini" ifade ettiğini hatırlatan Turan, konunun bu kadar hızlı nasıl gündeme alındığını şöyle açıkladı: "Bugün (dün) bir gelişme oldu.

Sağlık Bakanlığımızın sağlık turizmini geliştirmek ve iyileştirmek için ısrarla istediği birkaç madde var. Bunun dışında Gençlik ve Spor Bakanlığımızın yasa dışı bahisle mücadele için ısrarla istediği bir kaç madde var. Birkaç bakanlığımızın daha buna benzer, farklı konularda talepleri var. Bu konulara ilişkin 'torba teklifi' Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşeceğiz. Meclis'in açılacağı ekim ayında gündeme geleceğini düşündüğümüz bedelli askerlikle ilgili konuyu da gençlerin beklentileri doğrultusunda bu teklife ekleme kararı aldık. Birkaç saat içerisinde de söz konusu kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunulacak."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim kampanyasında söylediği, "bedelli bir ihtiyaçtır" söylemini yerine getirmenin, kendileri için şeref ve talimat olduğunun altını çizen Turan, basın mensupları aracılığıyla, gençlere ve bedelli bekleyen tüm vatandaşlara müjdeyi vermek istediğini belirtti. Askerliğin Türk toplumunda en hassas ve kıymetli kavramlardan biri olduğunu söyleyen Turan askerlik ruhuna yakışan adımı atmanın kendileri için görev olduğunu, bu görevi yerine getirdiklerini vurguladı. Turan, "İstiyoruz ki bu, Türkiye'de profesyonel askerliğe geçişin adımı olsun. Zaman içerisinde Türkiye'de artık bedelli konuşan, talep eden insanlar ve yasalar değil, kendi içerisinde yürüyen bir sistem olsun" dedi.

TEKLİF BUGÜNE KALDI

Dün Meclis'e sunulacağının açıklanmasına karşın, bedelli askerliği de içeren teklifin Meclis Başkanlığı'na sunumu "son dakika rötuşları" nedeniyle bugüne kaldı. Teklifte bedelli için yaş sınırı 25, bedel 15 bin TL olurken, 28 gün askerlik yapma şartı öngörüldü. Teklife göre düzenlemeden, 31 Aralık 1993 ve öncesinde doğanlar yararlanabilecek. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için ise bedelli ücreti 2 bin euro olacak.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326