Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmanın arka planı nedir?

Ermenistan, gece yarısından kısa bir süre sonra Azerbaycan kuvvetlerinin “topçu ve büyük kalibreli ateşli silahlarla Goris, Sotk ve Jermuk şehirleri yönünde Ermeni askeri mevzilerine yoğun bombardıman başlattığını” söyledi.

Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmanın arka planı nedir?

Azerbaycan ve Ermenistan arasında çatışmanın arka planı nedir?

Ermenistan, gece yarısından kısa bir süre sonra Azerbaycan kuvvetlerinin “topçu ve büyük kalibreli ateşli silahlarla Goris, Sotk ve Jermuk şehirleri yönünde Ermeni askeri mevzilerine yoğun bombardıman başlattığını” söyledi.

16 Eylül 2022 Cuma 11:04

Azerbaycan savunma bakanlığı, Ermenistan'ı sınırdaki Taşkesan, Kelbecer ve Laçın ilçeleri yakınlarında "büyük çaplı yıkıcı eylemlerle" suçlayarak, ordu mevzilerinin "siper havanları da dahil olmak üzere ateş altına alındığını" da sözlerine ekledi.

Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Elnur Mammadov, “Ermenistan, birkaç haftadır Azerbaycan askeri mevzilerini bombalıyor. Bu bombardıman son günlerde yoğunlaştı. Ermenistan, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki varsayılan sınır boyunca ağır silah ve silahları yığmaya başladı. Bir gecede yaşananlar, Ermeni ordusunun Azerbaycan mevzilerine yönelik geniş çaplı bir provokasyonun yanı sıra çalışanların ve sivil altyapının bombalanmasıdır.”

Paşinyan'a göre, sayının artması beklenen 49 Ermeni askeri öldürüldü.

Azerbaycan savunma bakanlığı, gece meydana gelen çatışmalarda 50 askeri personelin öldüğünü söyledi.

Dünya liderleri nasıl tepki verdi?

Azerbaycan'ın yakın bir müttefiki olan Türkiye, Erivan'a Bakü'ye karşı "provokasyonlarına son vermesini" söylerken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Twitter'da ülkenin komşusu ile "barış müzakerelerine ve işbirliğine odaklanması" gerektiğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington'un saldırılarla ilgili raporlar hakkında derin endişe duyduğunu söyledi ve "her türlü askeri düşmanlığa derhal son verilmesi" çağrısında bulundu ve "çatışmaya askeri bir çözüm olamayacağını" da sözlerine ekledi.

Rusya, savaştaki artıştan "son derece endişeli" olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bloğun "daha fazla tırmanmayı önlemek için çaba göstermeye hazır" olduğunu söyledi ve "bölgede barış ve istikrardan başka bir alternatif olmadığını" da sözlerine ekledi.

Ateşkes sağlandı mı?

Rusya dışişleri bakanlığı, Moskova saatiyle sabah 09.00'da başlayan bir ateşkese aracılık etmeyi başardığını söyledi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Rusya'nın ateşkes konusunda arabuluculuğu sonucunda varılan anlaşmanın eksiksiz olarak yerine getirilmesini bekliyoruz" denildi.

Çatışmanın arka planı nedir?

Eski Sovyet cumhuriyetleri arasındaki çatışmanın merkezinde, 1990'larda ve daha yakın zamanda 2020'de iki savaşın yaşandığı, son derece çekişmeli Dağlık Karabağ bölgesi var.

Yerleşim, uluslararası olarak Azerbaycan toprağı olarak tanınmaktadır, ancak Ermenistan'dan ayrılmak veya Ermenistan'a katılmak isteyen etnik Ermenilerle doludur.

Azerbaycan, etnik Ermenilerin topraklarını yasadışı olarak işgal ettiğini düşünüyor.

1991 yılında etnik Ermeni ayrılıkçıların Azerbaycan'dan ayrılmasının ardından Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından çıkan çatışmalarda en az 30.000 kişi hayatını kaybetmişti.

2020'de Dağlık Karabağ'a karşı altı hafta süren savaş, en az 6.500 kişiyi öldürdü ve Rus arabuluculuğunda bir ateşkesle sona erdi.

Anlaşmaya göre, Ermenistan onlarca yıldır kontrol ettiği toprak parçalarını devretti ve Moskova kırılgan ateşkesi denetlemek için yaklaşık 2.000 Rus barış gücü askeri görevlendirdi.

Son Güncelleme: 16.09.2022 18:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326