Tekstil OSB’de parsel fiyatı beli oldu!

Türkiye'nin tekstil ihracatının yüzde 7'sini, iplik üretiminin ise yüzde 35'ini karşılayan Kahramanmaraş'ta Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar aralıksız sürüyor.

Tekstil OSB’de parsel fiyatı beli oldu!

Tekstil OSB’de parsel fiyatı beli oldu!

Türkiye'nin tekstil ihracatının yüzde 7'sini, iplik üretiminin ise yüzde 35'ini karşılayan Kahramanmaraş'ta Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için çalışmalar aralıksız sürüyor.

01 Mart 2018 Perşembe 12:31

Kent’te, 20 bin kişiye istihdam sağlayacak olan Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Dulkadiroğlu ilçesi sınırlarında yaklaşık 500 hektarlık alana kurulacak. 87 parselden oluşan OSB’de, 76 sanayi alanı için metrekare fiyatı belli oldu. 4 guruba ayrılan parsellerin 2016 yılı baz alınarak belirlenen metrekare fiyatı 120 ile 70 TL arasında değişiyor. 

Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mahmut Arıkan, OSB’de yaşanan son gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

OSB kuruluş sürecini anlatan Arıkan;

“Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için valiliğe 2013 yılında başvuru yapıldı. Yer seçim komisyonu tarafından önerilen alan 2014 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Kahramanmaraş Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin yeri olarak uygun bulundu. 2015 yılında Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Ticaret Odasının iştiraki ile kuruluş tamamlanmıştır. Yer olarak Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Çınarlı (Tomsuklu bölgesi diye belirttiğimiz) Çiğli ve Yeni Yurt Mahalleleri arasında kalan mevkiinde, 4 milyon 970 bin metre karelik bir alan tahsis edildi. Söz konusu alan 2 milyon 398 bin metre karesi vatandaşa ait idi. Burada kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Geriye kalan alanda mera arazisi.” diye konuştu.  

“İMAR PLANI VE PARSELLER OLUŞTU”

Bölgede imar planı ve parsel oluşumunun tamamlandığını bildiren Arıkan sanayi alanlarına ayrılan parsellerle ilgili şu bilgileri paylaştır;  

“Yapılan ön çalışmalar sonucu imar planı oluşturuldu ve 87 adet imar parseli oluşmuştur. Bu imar parsellerinin 76 adet sanayi parseli ile 11 adet sosyal alan, idari tesisi parselidir. 76 adet sanayi parselinin alan olarak en küçüğü 3 bin 500 metre kare, en büyüğü ise 142 bin 190 metre kare olup toplam tahsis edilebilir sanayi alanı 3 milyon 517 bin metrekaredir.”

“PARSEL FİYATLARI BELLİ OLDU”

2016 yılı baz alınarak OSB’de parsel fiyatlarının belirlendiğini ifade eden Arıkan;

“Parseller A,B,C ve D olmak üzere 4 guruba ayrılmıştır. Planlanan guruplardaki sanayi parsellerinin 2016 yılı için metrekare fiyatı, A gurubu parselleri için 120 TL, B gurubu parselleri için 100 TL, C gurubu parselleri için 80 TL, D gurubu parselleri için 70 TL olarak belirlendi. Bunlar tahmini olarak belirlenen fiyatlar. Bölgenin tüm istimlak çalışmaları bittikten sonra gerçek maliyeti ortaya çıkacak.” dedi.

“BÖLGEDE BİRÇOK PARSEL SAHİBİ MAHKEMEYE GİDİYOR”

İstimlak çalışması kapsamında bölgede bir çok vatandaşın mahkemeye gittiği bilgisini veren Arıkan, hukuki süreç nedeniyle çalışmaların yavaş ilerlediğini dile getirdi.

Arıkan şunları kaydetti;

“Bölgede birçok parsel sahibi mahkemeye gidiyor. Buraların tarım arazisi olduğunu raporla tutup iptal davaları açanlar, arazi değerinin 4 katı almasına rağmen hukuki süreç devam ediyor. Bu nedenle hukuki süreci beklememiz lazım. En önemli sorun, mera ile ilgili dava açılmıştı. Meranın birinci sınıf tarım arazisi olduğunu ve bölgenin alternatifi olduğuna dair üniversiteden bir raporla Kahramanmaraş idare mahkemesine dava açıldı. Mahkeme çiftçileri halkı buldu. Bizde bir üst mahkemeye itirazda bulunduk onlar yürütmeyi durdurma kakarı verdi. Ancak çiftçiler tekrar temyize göndermişler. Şuanda dosya Danıştay’da. İnşallah Danıştay’da OSB adına onaylar. Oradan bir problem çıkmaz inşallah. Biz OSB’ye yer seçimi yaparken komisyon raporları aldık. İlimizde OSB yapılacak başka bir bölge yok.”

“Tabi istimlak için belirlenen bedel çok yüksek. Biz milletvekillerimizle ticaret odası başkanımla kalkınma bakanımızın yanına gittik. İstimlakla ilgili para talebinde bulunduk.  Sanayicimiz elindeki parayı arsaya yatırdığı zaman elinde yatırım yapacak parasının kalmayacağın, bunun için bize kredi vermesini istedik. Çünkü verilecek kredinin faizi oranı çok düşük, elinizdeki parayı bitirin size 100 milyon TL para aktaracaklarını söylediler. Sözünü aldık.  Elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Burası zor bir yer.” (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326