TÜMSİAD akdeniz bölgesi ekonomi çalıştayı kahramanmaraş’ta yapıldı!

Tüm Sanayici ve iş adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ve Akdeniz Bölge Başkanı İbrahim Alimoğlu, Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun ve İl Protokolünün katılımıyla gerçekleştirilen TÜMSİAD Akdeniz Bölgesi Ekonomi Çalıştayı, Kahramanmaraş Orkis otelde gerçekleştirildi.

TÜMSİAD akdeniz bölgesi ekonomi çalıştayı kahramanmaraş’ta yapıldı!

TÜMSİAD akdeniz bölgesi ekonomi çalıştayı kahramanmaraş’ta yapıldı!

Tüm Sanayici ve iş adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan ve Akdeniz Bölge Başkanı İbrahim Alimoğlu, Kahramanmaraş Ticaret Ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun ve İl Protokolünün katılımıyla gerçekleştirilen TÜMSİAD Akdeniz Bölgesi Ekonomi Çalıştayı, Kahramanmaraş Orkis otelde gerçekleştirildi.

15 Ocak 2019 Salı 17:19

Toplantıya Adana, Antalya, Burdur, Isparta, Mersin, Hatay, Osmaniye, Kozan ve Kahramanmaraş TÜMSİAD Şube Başkanları ile Komisyon Başkanları katıldı.

Üç gün süren toplantı sonunda bir konuşma yapan TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, ev sahipliği için Kahramanmaraş TÜMSİAD Şube Başkanı Adnan Toprak’a teşekkür ederek, başarılar diledi. Katılım sağlayan Şube Başkanlarını da plaketle ödüllendirdi.

TÜMSİAD Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak, konuşmasına Kahramanmaraş’ın turizm değerlerini anlatarak başladı ve kent sanayinin üretimi hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Toplantının açılışında konuşan Toprak, Turizm sektörüne gelince Maraş tarhanasının yanında termal suları, Germenicia antik kenti, kayak merkezi ve dört semavi dine ev sahipliği yapan fakat halk arasında yedi uyurlar olarak bildiğimiz Ashab-ı Kehf külliyesi Turizm değerlerimizden sadece birkaç tanesidir.

Sanayi üretiminde ise, Türkiye'de üretilen pamuk ipliğinin %30 6'sı, Kağıdın %20'si, Çelik mutfak eşyası nın %60'şı, Kumaşın %10'u, Çimentonun %10'u, ve bunlara ilaveten elektrik üretiminin %8 ini tek başına üretmektedir. 3 milyar doları Aşan dış ticaret hacmi ile Ülkemizin ve özellikle Akdeniz Bölgesi'nin önemli Sanayi kentidir Kahramanmaraş. Bu özelliklerimize ek olarak kuyum Sanayi'nde Türkiye'de İstanbul'dan sonra ikinci sıradayız, bayan ayakkabı sektöründe ise İzmir'den sonra 2. sıradayız’’. Dedi. 

‘’SAYIN HANEFİ MAHÇİÇEK BEYE DE YÖNETİM KURULUMUZ ADINA TEŞEKKÜR EDİYORUM.”

Toprak,“Dünyanın en prestijli fuarlarından biri olan EXPO 2023 fuarının Kahramanmaraş’ta yapılacak olması ve bu fuara 50’den fazla ülkenin katılacak olması ülkemizin ve ilimizin dünyaya tanıtımında etkili bir rol oynayacaktır. Ayrıca ekonomimize de çok ciddi bir ivme kazandıracaktır. Bu fuarın Kahramanmaraş’ta yapılması için yoğun çaba yürüten Sayın Hanefi Mahçiçek beye de yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum.”

2019 yılı içerisinde 3 ilçede şube yapılanması yapmayı hedefliyoruz. Yönetim olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Üyelerimizden aldığımız güven ve destekle yeni dönemde büyümeye devam edeceğiz. Yeni dönemde özellikle 2 konuda çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bunlardan ilki etik ticaret. Ticaretin etik değerlerini özümsemiş, kültürümüzden beslenen, ahilik geleneğine bağlı, dürüst, irfan sahibi iş adamı profili oluşturmak. İkincisi ise güç birliğinin gerekliliği ile ilgili çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.” Dedi.

TÜMSİAD’ın her zaman devlet ve milletinden yana tavır aldığını ifade eden Toprak şunları kaydetti:

“2018 yılının Ağustos ayından başlayıp halen de devam eden zor bir ekonomik süreçten geçiyoruz. Zor diyoruz ama kötüde demiyoruz çünkü biz çok daha kötülerini gördük. Çalışıp gayret edildiğinde hızlı bir ivme kazanıldığını 2002 yılından itibaren gördük. Yeni dönemde bizler daha fazla çalışarak daha fazla üreteceğiz, daha fazla ihracat yaparak 2023 yılı hedeflerine emin adımlarla yürüyeceğiz.”

“ASKERİ OPERASYONLARI DESTEKLİYORUZ”

“Şanlı ordumuzun terör yuvalarına yönelik yapmayı planladığı askeri operasyonları destekliyoruz. Hükümetin başlattığı yerli üret yerli tüket ve enflasyonla topyekun mücadele kampanyasını destekliyoruz. TÜMSİAD ne zaman ülkemizin milli birliği menfaati söz konusu olduğunda her zaman devletinin ve milletinin yanında yer almıştır. Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu omurgalı bir STK örneğini de her zaman göstermiştir.”

“HER ZAMAN BELEDİYE BAŞKANLARIMIZIN YANINDA OLACAĞIZ”

“Yeni yılla birlikte seçim atmosferine girmiş bulunuyoruz. Yerel seçimler neticesinde yeni seçilecek belediye başkanlarımızla Kahramanmaraş’ın güncel ve geleceğini ilgilendiren projelerde her zaman belediye başkanlarımızın yanında olacağız.”

TÜMSİAD Akdeniz Bölge Başkanı İbrahim Alimoğlu da derneğin Akdeniz bölgesinde ekonomiye sağladığı katkıyla ilgili bilgiler verdi.

Bölgede 8 il ve 9 şube ile çalışmaları sürdürdüklerini kaydeden Alimoğlu; “Uzun yıllardan beri jeopolitik konumumuzdan dolayı bizim ekonomik olarak şahlanıp ayağa kalkmamız ve ekonomik olarak büyümemizin maalesef engellenmesi adına türlü türlü oyunlar oynanıyor. Bizler varlığımızla diğer gelişmiş ülkeleri korkutmaya başlayan bir ülkeye doğru gidiyoruz. çünkü gelişen ve üreten bir Türkiye var.

Bizler nasıl bir toplum olduğumuzu 15 Temmuz’da dünyaya gösterdik. Tüm bunlardan ders alan ve ağır bedeller ödeyen bir ülke olarak diğer ülkelere parmak ısırtan bir ülke olma yoluna gidiyoruz. Bölgemiz 8 il 9 şubeden oluşuyor.” Diye konuştu.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi odası başkanı (KMTSO) Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş'ın Ülke ekonomisinin temel taşlarından birisi olduğunu söyledi.

Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Akdeniz Bölgesi Ekonomi Çalıştay'ında konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş'ın sanayisiyle, ticaretiyle, ihracatıyla Türkiye'de önemli bir kalkınma modeli oluşturduğunu belirtti.

Çalıştay'ından dolayı TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan 'a ve Kahramanmaraş Şube Başkanı Adnan Toprak'a teşekkür eden Zabun, Kahramanmaraş'ın 40 milyar liralık ekonomisi ve 2000'e yakın sanayi işletmesi ile Türkiye ekonomisine çok önemli katkıda bulunduğunun altını çizdi.

2018 yılının ekonomide döviz kuru manipülasyonları ile birlikte çalkantılı bir dönem geçirdiğini belirten Zabun, özellikle finansa erişimde ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ancak her şeye rağmen Türk özel sektörünün motivasyon ve ülkesine olan inancını kaybetmeden çalıştığını söyledi.

TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan da dünyada yaşanan ticaret savaşlarına dikkat çekti.

Türkiye’nin bu savaşta etkin rol oynadığını aktaran Doğan, ekonomik alanda 2019 yılında umutlu olduğunu söyledi.

“TİCARET SAVAŞLARI DİYE BİR KAVRAM OLUŞMAYA BAŞLADI”

TÜMSİAD ailesi olarak yerli ve milli üretimi artıracak unsurları her fırsatta dile getirdiklerini anlatan Doğan şunları kaydetti:

“Dış kaynaklı ekonomik kuruluşların, kredi derecelendirme kuruluşlarının ekonomimize yönelik saldırılarını gördük. Dünyada artık savaşlar top ve tüfekle olmuyor. Ticaret savaşları diye bir kavram oluşmaya başladı. Ekonomik stres ve ekonomik buhran çok farklı bir boyutlara geldi. Türkiye 119 bin tane 19 metre uzunluğundaki boru Azerbaycan’dan alıp Avrupa’ya gaz ileten bir hat üzerinde. Aynı zamanda Karadeniz’de çok ciddi bir şekilde enerji projeleri var.”

“DÜNYA DENGELERİ YERİNDEN OYNAMAYA BAŞLADI”

“Ortadoğu da stratejik hamleler had safhada. Tüm bunlar dünyadaki dengelerin değiştiğini bize anlatıyor. Bu denge içerisinde yaşlı bir Avrupa ve artık üretmeyen bayilik sistemiyle, sömürü sistemiyle kendini idare etmeye çalışan global güçlerin yaptırmalarını Çin farklı bir bakış açısıyla dünyaya kafa atıyor. Pakistan, Hindistan farklı alanda ilerliyor. Dünya dengeleri yerinden oynamaya başladı. Biz TÜMSİAD olarak içerdeki yerli milli üretimi artıracak unsurları her fırsatta dile getiriyoruz. Her ne olursa olsun beraberliği ve birliği elden bırakmamamız gerekiyor. Türkiye ve geleceğimiz için bir şekilde cefa çekiyoruz. Ama çekilen bu zorlukların güzel günlere gebe olduğunu düşünüyorum. 2019 yılın da ekonomik olarak umutlu bir adım gözüküyor.”

TOPLANTI SONUNDA BÖLGE OLARAK ALINAN BAZI KARARLARIN BAŞLIKLARI İSE ŞÖYLE BELİRLENDİ

Bölge olarak bir proje havuzu oluşturarak bölge ekonomisine katkı sağlanması

Yapılacak olan yurt dışı iş gezilerinde bölgesel olarak birlikte hareket   edilmesi

Bölgesel olarak sektör çalışmalarının  yapılması

Bölgesel olarak fuar düzenlenmesi

Bölgesel olarak çalıştaylar yapılması ve bu yapılacak olan çalıstaylara çalıştayın konusu ile ilgili bakan davet edilmesi

Yapılacak olan çalıştaylar için pilot bölge olarak Kahramanmaraş, Mersin, ve Antalya illerinin seçilmesi

Bölgelerin yer aldıkları teşvik sistemlerinin birbirine  tanıtılması ve tanıtımlar  sonucunda  bölgelerde yeni yatırımlar yapılmasının sağlanması

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326