“Denetimde büyük patron devlet olmalı”

Sukune İnşaat Genel Müdürü Ömer Kundakçı, inşaat sisteminde denetim mekanizmasının değişmesi gerektiğini söyledi.

“Denetimde büyük patron devlet olmalı”

“Denetimde büyük patron devlet olmalı”

Sukune İnşaat Genel Müdürü Ömer Kundakçı, inşaat sisteminde denetim mekanizmasının değişmesi gerektiğini söyledi.

15 Eylül 2017 Cuma 17:31

İnşaatlarda denetim yapan firmaların paralarını şirketler yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alması gerektiğini savunan Kundakçı, sistemin değişmesi ve denetimlerin artırılması durumunda ortaya çıkacak eksikler sonucu hiçbir denetim firmasının devletten para alamayacağını belirtti.

Kahramanmaraş’ta sayıları hızla artan müteahhitlere de değinen kundakçı, 170 TL’lik banka ödemesi ile müteahhitlik numarası alınabildiğini anımsattı. Bu nedenle kentte imkanı olan herkesin müteahhitliğe soyunduğunu anlatan Kundakçı, sektöre belirli kriterler getirilmesi durumunda inşaatlarda hem kalite’nin artacağı hem de mağduriyetlerin azalacağı görüşünü taşıyor.

 

“KALİTE DEĞERLENDİRMESİ ŞART”

Kundakçı, konuyla ilgili yetkili kurumlara başvuruda bulunduklarını ifade ederek şöyle konuştu; “170 TL gibi komik bir rakam bankaya yatırarak müteahhitlik numarası alınabiliyor. Biz bununla alakalı Bimer’e de, Cimer’e de yazdık. Şimdi, ben bir öğretmen olmak istiyorum, ancak diplomam buna müsaade etmiyor. Eczane açmak istiyorum buda olmuyor. Ama ne hikmetse imam, öğretmen veya hiçbir vasfı olmayan bir insan burada bir şekilde inşaat yapabiliyor. Çok basit, ne projeyi, ne statiği, ne zemini biliyor, hiç bir şey bilmeden sattık mı? sattık, bitti, Parasını aldık mı? aldık. Ama kalite hiç yok. Bu memleketin insanları her şeyin en güzeline layık, ben de yanlış yapıyorsam gelip bir birimin bizi de uyarması lazım. Konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığının acilen harekete geçmesi ve bu işin önünün alınması gerekiyor. Müteahhit numarası alımının zorlaştıktan sonra, meslekten olmalı. Meslek harici biriyse daha önce yaptığı eserlere bakılır. Bir binanın ve müteahhidin kalite standardı olması lazım. Bitirdiği yere bakıldıktan sonra enerji kimlik belgesinin verildiği gibi standardının belirlenmesi lazım. Ayrıca şirketlerinde müşteri memnuniyeti ve aldığı şirket notlarının yayımlanması lazım. Kalite değerlendirmesi yapılması şart.”

 “BÜYÜK PATRON DEVLET OLMALI”

Konutların inşaat aşamasında, yapılan işleri denetleyen yapı denetim firmalarıyla ilgili de konuşan Kundakçı, denetim sisteminde değişiklik gidilerek, büyük patronun devlet olması gerektiğini söyledi. Kundakçı; “Büyük patron devlet olmalı. Yapı denetim firmalarının bütün kontrol mekanizması sadece zamanı geldiğinde çıkıp bakmak değil de, parayı bence Çevre ve Şehircilik Bakanlığından almış olsa, her bir yaptığı hak ediş, tane tane Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yerinde kontrol edilse beklide hiç kimse devletten para alamaz. Kontrol mekanizması tam çalışmıyor. Yapı denetim var ama burayı kim kontrol ediyor? bayındırlık, ayda bir defa çıkıp 3 yer kontrol edip geri dönüyor.”diye konuştu.

“İNŞAAT PİYASASI ŞİŞEBİLİR”

Her geçen gün yeni bir müteahhidin çıktığı Kahramanmaraş’ta, inşaat piyasasının ilerleyen günlerde şişebileceği uyarısında bulunan kundakçı; “Kentte, elimizdeki stoklar kullanıcıyı buldu. Daha önce işler al-sat’cı ile devam ediyormuş. Ama şu an gelen müşterilerimizin yüzde 90’ı evde oturacak olan kimseler. Sanki yatırımcıyı aradan çıkarmış olduk. Dışarıdan göç almıyoruz, bu nedenle inşaat piyasası bir müddet sonra şişer mi? şişer, her geçen gün yeni bir müteahhidi çıkıyor çünkü. Mesleği olan veya olmayan herkes KDV öldürmek için giriyor bir şekilde. Bu işin çok karlı olduğunu düşünüyorlar, meblağlar büyük ama kar marjı düşük aslında.” (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326