Kahramanmaraş Kağıt, Kütahya’ya yeni fabrika kuruyor

Türkiye’de kağıt ve ambalaj endüstrisinde önemli bir rol oynayan Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, yeni yatırımıyla atağa geçti.

Kahramanmaraş Kağıt, Kütahya’ya yeni fabrika kuruyor

Kahramanmaraş Kağıt, Kütahya’ya yeni fabrika kuruyor

Türkiye’de kağıt ve ambalaj endüstrisinde önemli bir rol oynayan Kahramanmaraş Kağıt Sanayi, yeni yatırımıyla atağa geçti.

12 Aralık 2017 Salı 11:23

Yaklaşık 30 sene önce üretim yolculuğuna başlayan Kahramanmaraş Kağıt, yatırım projeleri kapsamında Kütahya’da oluklu mukavva üretimine başlayacak. Kütahya 2. OSB’de 180 bin metrekare alan içerisinde, 25 bin metrekare kapalı alanı olan 110 bin ton/yıl üretim kapasiteli kurulacak fabrika, istihdam ile birlikte bölge ekonomisine katkı sağlayacak.

Kütahya’daki diğer kağıt fabrikasının yanına yaptırılacak 120 milyon liraya mal olacak Oluklu Mukavva Ambalaj Üretim Tesisi’nin temeli törenle atıldı. Kahramanmaraş Kağıt Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ciğer, yeni yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi.

DİĞER FABRİKAYA ENTEGRE

Firmalarının 1988 yılında Kahramanmaraş’ta kurulduğunu belirten Ciğer, 2010 yılında Kütahya'ya ikinci kağıt fabrikası yatırımını yaparak 2011’de üretime başladıklarını anlattı. Ciğer, 2016 ve 2017 yılı ilk çeyreğinde Kütahya’daki kağıt fabrikalarına 60 milyon liralık başarılı bir ek yatırım ile kapasite artışı gerçekleştirdiklerini, bu yatırımın ardından, 120 milyon TL’lik yeni bir yatırım kararı alarak oluklu mukavva ambalaj üretim fabrikasına da başlayacaklarını söyledi. Ham madde olarak, çevreyi koruma bilinci ile tamamen geri dönüştürülmüş hurda kağıt kullanan mevcut kağıt fabrikalarının, ürettiği her 1 ton kağıt ile 17 ağacın yok edilmesini önlediğini dile getiren Ciğer, “Şimdi de Kütahya’daki kağıt fabrikası yanına entegre olacak oluklu mukavva ambalaj fabrikası ile hem Kütahya ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

ÇEVREYE DUYARLI, HEDEF SIFIR ATIK

Mahmut Ciğer, firmalarının atık kağıdın geri dönüşümü alanında çalıştığını, ürettikleri ürünler arasında oluklu mukavva ambalajlarda kullanılan iç ve dış kağıtlar, alçı levha kağıtları, mihver karton ve imitasyon kraft kağıtlar bulunduğunu kaydetti. Temeli yeni atılan fabrikalarında, kendi ürettikleri kağıtları kullanarak oluklu mukavva levhaları ve koli üretimi gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Ciğer, “Kütahya’daki halihazırdaki kağıt fabrikamızda bir adet Alman menşeli kağıt makinesi çalışıyor. Kütahya’da yalnızca oluklu mukavva ambalaj kağıtları ve imitasyon kraft kağıtlar üretiliyor. Bu fabrika, 70 ila 160 gram/metrekare kağıt üretim kapasitesine sahip. Fabrikanın yıllık 120 bin ton üretim kapasitesi var. Fabrikanın enerji ihtiyacını, kurmuş olduğumuz kojenerasyon ünitesi ile karşılıyoruz. Hedefimiz, sıfır atık ile çevreye duyarlı bir üretim gerçekleştirmektir. Ayrıca, fabrikanın kullanmış olduğu suları, entegre arıtma tesisimiz ile arıttıktan sonra çevreye zarar vermeyecek şekilde doğaya geri veriyoruz” diye konuştu.

PAZARIN İHTİYAÇLARINI KARŞILAYACAK

Temeli atılan yeni fabrikada ilk etapta yaklaşık 160 kişiyi istihdam edeceklerini ifade eden Mahmut Ciğer, ilerleyen dönemlerde yeni yatırımlarla birlikte bu rakamı 300 kişiye yükseltmeyi hedeflediklerini söyledi. Ciğer, yeni tesiste üretilecek oluklu mukavva ambalaj üretiminin pazarın tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını dile getirdi ve şöyle devam etti: “Oluklu Mukavva Üreticileri Derneğinin verilerine göre ülkemizde şu anda 2,95 milyon ton kurulu oluklu mukavva üretim kapasitesi bulunmakla birlikte, 2023 yılına gelindiğinde 4 milyon ton civarına yükselecektir. Dolayısıyla bizler, ülkemizin 2023 vizyonunda üzerimize düşen görevi yerine getirebilmek arzusu ile bu yatırımı yapma kararını almış bulunuyoruz. Bu fabrika, Türkiye pazarındaki tüm ihtiyaçları karşılayacak bir fabrika olacaktır. Fabrikada kullanılacak tüm teknolojiler için çok yoğun bir çalışma temposu içerisindeyiz. Ülkemizde giderek daha profesyonel hale gelen ambalaj sektörü için yüksek nitelikli ve katma değerli üretim gerçekleştireceğiz.”

AR-GE’NİN GÜCÜ

Kahramanmaraş Kağıt Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Ciğer, firmalarının Ar-Ge’ye bakışını da anlattı. Kahramanmaraş’ta yeni bir Ar-Ge merkezi kurulumu süreci içerisinde olduklarını belirten Ciğer, “Firmamız için Ar-Ge faaliyetleri büyük önem taşıyor. Geçtiğimiz yıllarda, ülkemizde üretilemeyen ve tamamı ithal edilen alçı levha kağıtlarını kendi bünyemizde gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge faaliyetleri neticesinde üretmeyi başardık. Bu sayede hem ülkemizin atık kağıtlarını daha iyi değerlendirdik, hem de ciddi bir ithal ikamesinde bulunduk. Kağıt sektöründe Ar-Ge faaliyetlerine çok ciddi ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Kurduğumuz yeni Ar-Ge merkezi, firmamız için yeni ufuklar açacak, yeni iş fırsatları oluşturacaktır. Firma olarak giderek artan oranlarda ihracat yapıyoruz. Bu noktada bilhassa Ar-Ge faaliyetlerimizin çok ciddi faydasını görüyoruz. Bölgemizde üretilemeyen kağıtları üretiyoruz. Bu sayede Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere farklı bölgelere ihracat yapıyoruz. 2017 yılı ihracatımız, şu an itibariyle 10 milyon doların üzerindedir.” bilgisini verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326