Türkoğlu lojistik merkezi faaliyete başladı!

Kahramanmaraş Türkoğlu İlçesinde kurulan Türkiye’nin 8. lojistik merkezi, faaliyete başladı.

Türkoğlu lojistik merkezi faaliyete başladı!

Türkoğlu lojistik merkezi faaliyete başladı!

Kahramanmaraş Türkoğlu İlçesinde kurulan Türkiye’nin 8. lojistik merkezi, faaliyete başladı.

08 Mayıs 2019 Çarşamba 13:03

Kahramanmaraş’ın 24 kilometre güneyinde olan Türkoğlu Lojistik Merkezi, TCDD’nin yurt çapında inşa ettiği 19 lojistik merkezden biri. Türkiye’nin en yoğun demiryolu trafiği olan hatlarından biri olan Fevzipaşa-Malatya demiryolunun 40. kilometresinde bulunuyor.

2014 sonunda ihale süreci tamamlanan, 2017 Ekim ayında açılışı yapılan lojistik merkezi 800 dönüm üzerine kurulu.
Lojistik merkezi için uzun süredir gösterilen çabalar sonucunda, ilk blok konteyner treni 05 Mayıs 2019 tarihinde İskenderun limanı ile Türkoğlu arasında sefere başladı.

Türkoğlu Lojistik Merkezi, ilerleyen günlerde Kahramanmaraş ekonomisi için önemli bir bağlantı noktası haline gelecek.

Yılda 2 milyon ton taşıma kapasitesi bulanan Türkoğlu Lojistik Merkezi tam manası ile faaliyete geçmedi. Merkeze entegre olacak diğer hatların da devreye geçmesi beklenirken, tam manası ile faaliyete geçen merkezden 2 milyon ton ihracat malzemesi taşınacak. Mersin’e oradan da yurt dışına gidecek olan ürünlerin teslim sürelerinde yaşanan kısalma ise en çok sanayiciye yarayacak. Önemli ve dev projelere küresel aktörlerin istememesine rağmen bir bir imza atan Türkiye, lojistik alanında parlayan yıldız olmak için ciddi çalışmalar yapıyor. Türkoğlu lojistik merkez ile ülkede 9 adet merkez bulunurken bu merkezlerden dünyaya yük taşınıyor. İhracat yapan şirketlerin hemen hemen hepsi bu merkezlerden yaptığı ihracat ve ithalat ile ülkeye can suyu oluyor. 1856 yılında Türkiye’nin demiryolu ile tanışması ile başlayan yük ve yolcu taşımacılığı ülke genelin yayıldı.

İLK KEZ 1918 YILINDA BAŞLADI
1918-1935 yıllarında iki hat üzerine yapılan demiryolu ile Kahramanmaraş bu ağa katılarak Hicaz’a oradan da tüm Arap yarımadasına ulaşım sağlıyordu. Şu anda modern bir yapıya kavuşan demiryolları hem yük hem de yolcu taşımacılığının vazgeçilmez bir unusuru durumunda olurken Türkiye içi ve yurt dışına da sefer sağlanabiliyor.

LOJİSTİK MERKEZ HAVAALANINI DA KAPSIYOR
1993 yılında Erkenez mevkiinde yeri istimlak edilen 1994 yılında temeli atılan ve 1996 yılında hizmete geçen havaalanı hızlı trenin de gelmesi ile birlikte işlevselliğini arttıracak. Bakanın müjdesini verdiği hızlı tren müjdesi sonrası Manşet Gazetesi haber ekibi demiryollarının tarihini araştırdı.

Konu hakkında bir açıklama yaparak projenin ekonomiye kazandırılmasıyla birlikte ihracat bakımından çok önemli bir itici güç oluşturacağını ifade eden KMTSO Başkanı Serdar Zabun, Kahramanmaraş’ın 2,2 milyar dolar olan dış ticaret hacminin, bu tesisle birlikte çok daha ileri seviyeye ulaşacağını söyledi.

KMTSO Başkanı Zabun, “Şehrimiz üretilen ürünlerin yine buradan ihraç edilmesi, ihracat kalitesine sahip birçok ürünümüzün Kahramanmaraş’tan yurtdışına gönderilerek katma değer oluşturulması bakımından bu projenin hayata geçmiş olması çok önemliydi. Şehrimizin ihracatta operasyon kabiliyeti ve nitelik artışını sağlayacak projelerden birisi Türkoğlu Lojistik Merkezi’dir. Şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Hükümetimize, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza, projenin şehrimize kazandırılmasında emeği bulunan tüm siyasetçilerimize, ilimiz iş dünyası adına şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Kombine taşımacılıkta ulaşım yollarının geliştirilmesi ve ulaşım modları arasında etkin bağlantının kurulması, depolama, bakım-onarım, yükleme-boşaltma gibi faaliyetlerin daha ekonomik bir şekilde gerçekleştirilmesi için kurulan lojistik merkezler, rekabet gücünün artırılmasını hedefliyor.

Sanayicilerimizin rekabet gücünü artırmak ve ülkemizin bölgenin lojistik üssü haline gelmesi için 21 ayrı yerde lojistik merkez planlanmıştı. Bunların bir kısmı yapımı devam eden bir kısmı ise faaliyete açılan merkezler. 

Türkiye’yi bölgenin lojistik üssüne dönüştürecek lojistik merkezlerin tamamı hizmete girdiğinde, Türk lojistik sektörüne 35,6 milyon ton ilave taşıma imkanı ile 12,8 milyon m2 açık alan, stok alanı, konteyner stok ve elleçleme sahası kazandırılacak.

Son Güncelleme: 08.05.2019 17:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdulbaki günışığı 5 yıl önce

hayırlı ve uğurlu olsun. demiryolları asıl yollar olmalı. Türkiyenin şartlarına en uygunudur. yerli üretim ile desteklenmeli.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326