Yerli Maraş Biberi Tohumunda Devrim!

Kahramanmaraş’ta, Özel Araştırma Arge İstasyonunda, orijinal yerli Maraş biberi tohumu geliştirildi. 

Yerli Maraş Biberi Tohumunda Devrim!

Yerli Maraş Biberi Tohumunda Devrim!

Kahramanmaraş’ta, Özel Araştırma Arge İstasyonunda, orijinal yerli Maraş biberi tohumu geliştirildi. 

03 Eylül 2018 Pazartesi 09:57

Kahramanmaraş’ın orijinal acı biberinde 6 yıldır sürdürülen yerli çeşit ıslah çalışmasında sona gelindi. Ziraat mühendislerinin ve akademisyenlerin birlikte yürüttükleri; araştırma ve sahada uygulamalı ıslah çalışmaları neticesinde, orijinaline uygun yerli Maraş biberi tohumu geliştirildi. Islah çalışmaları meyvesini verdi. Fitoftoraya karşı dayanıklı, kök bağı çürüklüğü mevcut, saptan kopma direnci düşük, verimi yüksek, kolay hasat edilebilen, yerli biber çeşidi geliştirildi. 

Kalite, verim ve aroması yüksek, yerli Maraş tohumundan, Dulkadiroğlu İlçesi Aksu mevkiindeki Arge İstasyonunda titiz ve özverili bir 6 yıllık çalışmanın neticesinde rengarenk biber çeşitleri üretildi. Üretilen biberler, dekara 3 ton veriyor. Yerli Maraş biberi tohumunu diğerlerinden ayıran özelliği, verim ve kalitesini yüksekliği, hastalıklara karşı dayanıklılığı ve üretici açısından, hasat esnasında saptan kolay ayrışmasıdır. Yerli Maraş biberi ıslah çalışmasının yanı sıra, diğer sebzeler üzerinde de çalışan Araştırma Arge İstasyonu, üretilen yerli tohumları Kahramanmaraş, Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok iline pazarlıyorlar. Yerli tohumda beklenilen kalite, aroma ve verimin yüksek olması, çiftçiler için büyük umut olacak. Bölge denemeleri tamamlanan yerli Maraş biberi tohumu, çiftçilerle buluşturulacak. 

Yabancı tohum akımının kırılması için, geliştirilen Maraş biberinin çiftçi ile buluşmasını hedeflediklerini ifade eden Doç. Dr. Pınar “Uluslararası alanda ticaretin söz konusu olabilmesi için eğer Maraş biberini geliştirirsek bu bölgede yabancı tohumlar kullanılarak üretim yapılmayacak, yerli tohumumuz geliştirileceği için yerli tohum kullanacağız ve bu bize ayrıca bir güven sağlayacak.” dedi 

60 Yıldır biber üzerinde çalışmalar yapan Bozok da “Bizim buradaki amacımız, saptan kopma direncini sıfıra indirip, çiftçi toplarken saptan kopan biberi toplayıp fabrikaya teslim etsin. Esas hizmet amacımız budur, bu memlekete de bunu inşallah kazandıracağız.” diye konuştu.

Yüksek Ziraat Mühendisi Hacı Bozok şunları kaydetti;

Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 24 yıl çalıştım. Bizim buradaki çalışmamız, Maraş biberi üzerinde yerli çeşidi ıslah edip bununla birlikte, memlekete saptan kopma, direnci zayıf olan bir çeşidi memlekete kazandırmak. Yaklaşık 60 yılda bu biberle ilgili çalışmalarım devam ediyor. Ben buna gönül verdim. Bu biberi diğerlerinden ayıran özellikleri, üç tane ana özellik vardır. Bir, bu biber son derece verimlidir. İki, Hastalıklara, fitoftoraya dediğimiz hastalıklara karşı dayanıklıdır. Üç, kalite, aroma son derece diğerlerinden farklıdır. Biz bu yerli çeşidi ıslah ederken esas amacımız; bir, çiftçi kazansın, fabrikacı kazansın, çiftçi kazanırken verimi çok yüksek olsun. Yaklaşık 3 ton civarında olsun. 3 tonun üzerinde olsun dekar başına. Fabrikacı da saptan kopması kolay olan bir biberi çiftçiden aldığı için amele ve masraf açısından son derece asgariyeye insin. Esas bizim buradaki amacımız, saptan kopma direncini sıfıra indirip, çiftçi toplarken saptan kopan biberi toplayıp fabrikaya teslim etmek. Esas hizmet amacımız budur, bu memlekete de bunu inşallah kazandıracağız. Ömrüm kifayet ettiğince de bu işe devam edeceğim.” 

Son Güncelleme: 03.09.2018 10:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
maraş gurme 5 yıl önce

teşekkürler.harika bir biber. tartışmasız maraş biberi en iyisi.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326