Zeynep Sultanın Puşidesi Tamamlandı

Kahramanmaraş’ta Olgunlaşma Enstitüsünde kadınlar bir araya gelerek, Maraş  tekniğiyle  Zeynep Sultanın sandukasının örtüsünü işlediler.

Zeynep Sultanın Puşidesi Tamamlandı

Zeynep Sultanın Puşidesi Tamamlandı

Kahramanmaraş’ta Olgunlaşma Enstitüsünde kadınlar bir araya gelerek, Maraş  tekniğiyle  Zeynep Sultanın sandukasının örtüsünü işlediler.

05 Mart 2019 Salı 10:57

"Osmanlı padişahlarının puşideleri yenileniyor’’projesi kapsamında işlenen ilk puşidesi İstanbul beylerbeyi sabancı olgunlaşma enstitüsü’ ne gönderilmek üzere hazırlandı.

Yaklaşık 5 usta kadının ve bir öğretmenin bir yıl süren azimli çalışmaları neticesinde  Maraş sim-sırma tekniği kullanılarak tamamen aslına uygun, Osmanlı sultanlarından 2’nci Osman’ın kızı  Zeynep Hatunun sandukasının örtüsü işlenerek tamamlandı.  Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında 2016 yılında imzalanan protokolle başlatılan ‘’Puşide Projesi’ ’kapsamında 11 Olgunlaşma Enstitüsünde Osmanlı hanedanına ait türbelerdeki puşidelerin yenilenmesi için çalışma yapılıyor. Proje çerçevesinde Kültür Bakanlığına bağlı türbelerin sanduka örtüleri yenileniyor. Kahramanmaraş Olgunlaşma Enstitüsünde 2018 yılında işlenmeye başlanan Osman kızı Zeynep Sultan puşidesi tamamlanmış olup önümüzdeki günlerde kurye ile İstanbul’a gönderilecek. Kahramanmaraş’ın tarihi konaklarından olan Dedeoğlu Konağında işlenen puşidenin projesinde yer almaktan çok memnun olduklarını dile getiren kadın ustalar, sıranın Kabe’nin örtüsünü yenilemede olduğunu ifade ettiler. 

Puşide (örtü); kartonları dikilerek cüldelere (Maraş işi işlemesi yapılan kasnak) yerleştirildi. 4 bölümden oluşan Zeynep Sultan’ın puşidesi projede yer alan 1 öğretmen eşliğinde 5 kişilik ekiple kadife üzerine altın sarısı sim iplikle Osmanlı motiflerinin elde Maraş işi tekniğiyle tel tel sarılarak el emeği göz nuru dökülerek tamamlandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326