Ceviz üretiminde rekor kırdık!

Ceviz üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer alan Kahramanmaraş, tarihi rekor kırarak 15 bin tonluk aşılı ceviz hasadı gerçekleştirdi.

Ceviz üretiminde rekor kırdık!

Ceviz üretiminde rekor kırdık!

Ceviz üretiminde Türkiye’de birinci sırada yer alan Kahramanmaraş, tarihi rekor kırarak 15 bin tonluk aşılı ceviz hasadı gerçekleştirdi.

07 Eylül 2018 Cuma 16:54

Türkiye'de en fazla cevizin yetiştirildiği il olan Kahramanmaraş'ın Bertiz bahçelerinde hasada başlandı. Geçen yıla oranla % 20’lik bir artışla 50 bin dekardan yaklaşık 15 bin ton ceviz rekoltesi bekleniyor. Kaliteli aşılı ceviz üreten çiftçiler, sabahın ilk saatlerinde kalkıp aile boyu ceviz hasadı yapıyorlar. Üretilen ve çuvala giren cevizlerin bir kısmı kentte pazarlanırken, bir kısmı da Türkiye’nin birçok iline pazarlanıyor. Maraş 18 diye de bilinen ceviz, uluslararası pazara da ihraç ediliyor. Toplanan cevizler kabuğundan ayrıldıktan sonra kurutmaya bırakılıyor. Yaklaşık 1 haftalık kurutma süresinin ardından ürün satışa hazır hale geliyor. Kimi üreticiler de cevizlerini kabuklu olarak satıyor.

TÜRKİYE’NİN ÜRETİM ÜSSÜ KAHRAMANMARAŞ

Türkiye’de ceviz yetiştiriciliğinde Kahramanmaraş’ın birinci sırada yer aldığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Bozkurt “Cevizde Kahramanmaraş üretim bakımından Türkiye’de birinci sıradayız. Bu hakikaten övgüye değer. Geçen seneki üretimin katlamalı bir şekilde arttığını görüyoruz. Bu yıl bizim tahminlerimize göre 15 bin ton civarında Kahramanmaraş ilinde ürün almayı bekliyoruz” dedi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Bozkurt: “Cevizde Kahramanmaraş üretim bakımından Türkiye’de birinci sıradayız. Bu hakikaten övgüye değer, Maraş için güzel bir olay. Geçen yıl ekim alanımız, 42 bin dönüm alanda bir ekim alanımız vardı. Fakat çiftçilerimizin bu konudaki hassasiyeti, Tarım teşkilatının bu konudaki desteği, Bakanlığımızın desteği ile bu alan, eskiden belli dikimlerle beraber, verim çağına gelmiş bu sene 50 bin dönüme yakın bir üretim alanımız var. Geçen seneki üretimin katlamalı bir şekilde arttığını görüyoruz. Bu yıl bizim tahminlerimize göre 15 bin ton civarında Kahramanmaraş ilinde ürün almayı bekliyoruz. Fiyatlar yavaş yavaş oluşuyor. 330-340 kuruş civarında cevizin fiyatı şuanda konuşuluyor ama bu sene daha bir artacağını ümit ediyoruz. Çiftçilerimizin daha verimli bir yıl geçirmesini diliyorum.” diye konuştu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326