Maraş Camii Kebir (ulucami) kim yaptırmıştır

Maraş Ulucami ile ilgili bir kaynak birde tahmin vardır. Biz bu iki görüşü sizlere sunacağız.

Maraş Camii Kebir (ulucami) kim yaptırmıştır

Maraş Camii Kebir (ulucami) kim yaptırmıştır

Maraş Ulucami ile ilgili bir kaynak birde tahmin vardır. Biz bu iki görüşü sizlere sunacağız.

25 Temmuz 2019 Perşembe 11:44

BİRİNCİ GÖRÜŞ

Emevilerin 5.halifesi Abdülmelik Bin Mervan 690-695 arasında Maraş’ı mağmur hale getirdi. 695 yılında Maraş’a büyük bir cami yaptırdı diye yazan bir kaynak vardır.

İKİNCİ GÖRÜŞ

Alaüddevle Bozkurt Gadırhan Hz. Ulucami’yi 1501 yılında yenilercesine Tamir ettirdi, sevabını babası Süleyman beye(Süleyman Şah-Süleyman Han) bağışlamıştır. Cami üzerinde yapılış kitabesi bulunmamakla beraber Alaüddevlenin 1501 de tamirat kitabesi bulunmaktadır. (Bizim araştırmalarımızda bu kitabenin orijinal olmadığını tespit ettik) Vakfiyelerden anlaşıldığına göre Ulucaminin 1456 yılında Süleyman bey (Süleyman Han) tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır deniliyor.

BİZİM ANALİZİMİZ 2.GÖRÜŞ ÜZERİNE

1456 Yılında yapılmış Taş bir camii 46 yılda yenilenircesine niçin tamir edilmiş? Bu 46 sene içerisinde Ulucamide bir yangın yok. Maraş’ta bir deprem yok. Maraş’a bir saldırı yok. Ancak 1507 yılında Şah İsmail’in bir saldırısı var Maraş’a taş üstünde taş omuz üstünde baş bırakmamış hatta. Tolgadırlı ve Sünni Ulamanın mezarlarından kemiklerini çıkartıp un ufak yaptırıp yaktığı ve Elbistan, Maraş, Harput (Elazığ) bandında 40 bin Sünni Türkmen kestiği yazıyor kaynaklarda. Muhtemel bu saldırıdan sonra Alaüddevle tamiratını yaptırmıştır Ulucaminin bize göre.

1.GÖRÜŞ ÜZERİNE BİZİM ANALİZİMİZ

695 yılında Emevi Halifesi Abdülmelik’in yaptırdığı caminin Ulucami olması daha gerçekçidir. Zira Ulucami mimarisi Tolgadırlı, Selçuklu, Osmanlı mimarisi değildir. Enlemesine uzun bir camidir, çatı kısmı kilise tarzıdır. Bu hususta şöyle bir iddia vardır. Maraş Müslümanlar ve Bizanslar arasında sık el değiştirir. Maraş Müslümanların eline geçince camiye çevrilir, Hristiyanların eline geçince kilise olarak görev yapar. Bu fikir bize daha mantıklı geliyor.

Birde şu hususa dikkat çekmek isterim; eğer Maraş Ulucami Anteplilerin elinde olsaydı 695 yılını işler ve Anadolu’daki ilk İslam mescidi diye reklamını yapar inanç turizminden Antep’e turist çeker, gelir getirirdi.

Bizde böylesine bir cami ve 100’lerce şehit, Sahabe-i kiram mezarları varken hala 1456 mavrası yapıyoruz. Bu işler vizyon meselesi, elimizdeki kıymetleri ötelemede dünyada üstümüze hiç bir şehir çıkmaz. Ama biline ki bu böyle gitmez Allah’ın izniyle de gitmeyecek…

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326