Kahramanmaraş, dünyaya balık yumurtası ihraç ediyor!

Barajları sayesinde balık ihracatında Türkiye genelinde ilk 3'e giren Kahramanmaraş, bu başarısını balık yumurtası ile sürdürüyor.

Kahramanmaraş, dünyaya balık yumurtası ihraç ediyor!

Kahramanmaraş, dünyaya balık yumurtası ihraç ediyor!

Barajları sayesinde balık ihracatında Türkiye genelinde ilk 3'e giren Kahramanmaraş, bu başarısını balık yumurtası ile sürdürüyor.

26 Ocak 2018 Cuma 14:48

Kentte, Fırnız çayı üzerine kurulu Kılıç Holding tesislerinde yetiştirilen gözlü alabalık yumurtaları canlı olarak dünyanın çeşitli ülkelerine pazarlanıyor. Canlı sevk edilen alabalık yumurtalarının yanı sıra Alabalık havyar’ı da yine ihraç edilen ürünlerin başında geliyor.

Kentte Baraj ve akarsu yataklarında kurulan tesislerde yılda ortalama 4 bin 500 ton canlı alabalık yetiştirilip yurt dışına gönderiliyor. Alabalık ihracatıyla kentte yılda 15 milyon dolar gelir sağlanırken, bu gelire ek olarak alabalık yumurtası ihracatı da eklendi.

Kılıç Holding Alabalık İşletmeleri Direktörü Taner Şeker, anaç alabalıklardan yetiştirilen alabalık yumurtalarının, dünya pazarında büyük rağbet gördüğünü söyledi.

Gürcistan, Azerbaycan, Arnavutluk ve bazı AB ülkelerine yumurta ihracatının sürdüğünü aktaran Şeker; “Ülkemizde bundan 5-10 yıl önce, özelikle Amerika menşeli balık yumurtaları sürekli ithal geliyordu. Biz üretimde ilerledikçe, Kahramanmaraş Fırnız çayında tamamen bu bölgeye uygun alabalıklar yetiştirerek, anaçlardan yumurta elde eder hale geldik. Şimdi dünyanın her yerine alabalık yumurtası ihraç ediyoruz. Bu yıl Ocak ayı itibarıyla Arnavutluk’a 700 bin adet gözlü alabalık yumurtası ihracatımız var. Yumurta ihracatımız sürekli devam edecek. Daha önce Gürcistan ve Azerbaycan'a da ihracat gerçekleştirmiştir. AB ülkelerinden birkaçına da ihracatımız olmuştu. Kahramanmaraş'ta elde edilen alabalık yumurtalarının dünya piyasasında olması güzel bir olay.” diye konuştu. 

Taner Şeker, Kahramanmaraş'taki alabalık işleme ve paketleme tesisinde dünya standartlarında üretim yaptıklarını ifade ederek, Fırnız çayının üretime çok elverişli olduğunu anlattı.

Kılıç holding tesislerinde yılda ortalama 4 bin 500 ton balık üretimi gerçekleştiğini anımsatan Şeker; “Fırnız’ da bulunan kuluçkahane ’deki suyumuz Allah'ın bir lütfu, su sıcaklığı 12 Derece ve kaynak suyudur. Biz Fırnız da bu imkana sahibiz. Bu da bize çok büyük bir avantaj sağlıyor. Biz yıllık ortalama 4 bin 500 ton alabalık üretiyoruz ve bunu Kahramanmaraş'taki paketleme tesisimizde işleyerek ihracata gönderiyoruz.” dedi.  

“YERLİ ÜRETİCİNİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN İÇ PİYASAYA GİRMİYORUZ”

Yüksek üretim kapasitesi nedeniyle daha çok ihracat ağırlık üretim gerçekleştirdiklerini kaydeden Şeker, iç piyasadaki balık üreticisinin zarar görmemesi için şirket olarak böyle bir yol izlediklerini dile getirdi. 

Şeker şöyle konuştu; “Bizim ihracat yapmamızın iki nedeni var. Birincisi ihracat rakamları daha yüksek ve işlenmiş ürün gönderdiğimiz için ülke ekonomisine katkısı daha fazla. 2. olarak büyük ölçekli çalışıyoruz. Birlik üyesi olduğunuz için Kahramanmaraş'taki küçük ölçekli üreticileri de desteklemek amaçlı iç piyasaya girmek istemiyoruz. Çünkü Kahramanmaraş'ta bir fiyat birliği yapılıyor, eğer biz iç piyasaya toptan girersek bazı yerli üreticiler zor duruma düşebilir.”

“BALIK EKMEK DAĞITIYORUZ”
 

Her yıl Milli Eğitim ve Tarım İl Müdürlüğü ile koordineli çalışarak öğrenci ve vatandaşlara balık ekmek dağıtımı gerçekleştirdikleri bilgisini veren Şeker; “Her yıl Milli Eğitim ve Tarım İl Müdürlüğü organizasyonu ile en az 4-5 okulda balık tanıtım günü ve dağıtımı yapıyoruz. Bunun yanında tarım fuarlarında veya özel günlerde, halka balık ekmek dağıtıyoruz. Bu uygulama Kahramanmaraş ile sınırlı değil, bölgemizde Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerde de bu hizmeti veriyoruz.” diye konuştu. 

“KAHRAMANMARAŞ, TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK BALIK İŞLEME TESİSİNE SAHİP”

Kahramanmaraş’ın, Türkiye’nin en büyük balık işleme tesisine sahip olduğunu vurgulayan Şeker, kent ekonomisine ciddi katkı sağladıklarını ifade etti. Tesislerinde 250 kişinin istihdam edildiğini aktaran Şeker şu bilgileri verdi;  

“Biz kendimizi Kahramanmaraş’ın firması olarak görüyoruz. Çünkü bizim balığımız Kahramanmaraş’ta üretiliyor, işleniyor ve buradan ihraç ediliyor. Biz Türkiye'nin en büyük balık işleme tesisi ne sahibiz. Burada sadece 250 kişiyi çalıştırmakla kalmıyoruz, bunun yanı sıra bize nakliye ve servis sağlayan fason firmalarla da çalışıyoruz. Biz yıllık 5 bin ton alabalık üretmek için yaklaşık 6 bin ton balık yemi tüketiyoruz ve bu balık yemi kamyonlarla gidip, geliyor. Bu nakliyeyi de Kahramanmaraş'taki nakliye firmaları ile yapıyoruz. Firma olarak 16 tane servis aracı kullanıyoruz,yine bundan Maraşlı servisçiler kazanıyor, buna benzer birçok tüketimimiz var. Kahramanmaraş’a çok ciddi anlamda ekonomik olarak katkıda bulunuyoruz.”

“BÜYÜMEYİ HEDEFLEYEN BİR FİRMAYIZ”

Kahramanmaraş’ın alabalık üretiminde Türkiye’nin önde gelen ilerinden biri olduğuna dikkat çeken Şeker, bu yıl için bin ton kapasite artırımına gideceklerini duyurdu. Yeni üretim sahalarına ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Şeker bu konuda yetkililerden destek beklediklerini belirterek şunları kaydetti; 

“Kahramanmaraş Türkiye'de alabalık üretiminde ilk 3 ilden biri oldu. Yatırımlarımızı her geçen gün arttırıyoruz, bu yıl için bin ton ek kapasite artırımına gideceğiz. Bu konuda yeni üretim sahalarına ihtiyacımız var, biraz destek bekliyoruz. En azından tesislerimizde konaklamak için gerek, Devlet Su İşlerinden, gerek Milli Emlak'tan ve Orman Bölge Müdürlüğü'nden alanlar kiralamak için başvurularda bulunuyoruz. Bu konuda yatırımcının biraz daha önü açılmalı, kolaylık sağlanmalı. Süreç hızlanmalı ki ekonomiye bir an önce katkıda bulunulsun. Kahramanmaraş'ta 3 firmamız Türkiye'deki en parlak 100 şirketi listesine girdi.  Burada da 7. Sırayı Kılıç Holding Bafa Su Ürünleri aldı. Kahramanmaraş şubesi olarak Kahramanmaraş’ın en parlak olan 3 şirketinden biriyiz. Biz her geçen gün büyümeyi hedefleyen bir firmayız. Bu yıl için kendi tesislerimizde üreteceğimiz alabalık için, 5 bin ton hedefimiz var. 5 yıl gibi bir süre zarfında da bu rakamı 10 bin tonlara çıkmayı hedefliyoruz.”

“KAHRAMANMARAŞ’A BALIK MARKET AÇMA PLANIMIZ VAR”

Kahramanmaraş’a balık market açmayı planladıklarını da aktaran Şeker; “Bodrum, İstanbul ve İzmir'de, balığın bütün ürünlerinin satıldığı marketler açtık. Biz bunları pilot il olarak seçtik ve çok tuttu. Bu marketlerde, balıktan yapılan hamburgerden, dönere kadar bütün ürünleri halkımızın hizmetine açtık. Kılıç Holding markalı ve Kılıç holding garantisi altındaki mağazalarımıza çok müthiş bir geri dönüş oldu, biz bu mağazaları Türkiye geneline yaymak için çalışmalar yapıyoruz. Tabi alabalığın üretildiği il olan Kahramanmaraş’ı da es geçmemiz mümkün değil. İlk kurulacak illerden biri de Kahramanmaraş olacaktır.” açıklamasında bulundu. (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326