Ejder Kaykusuz’un tarım projesi Dulkadiroğlu’nu ihya edecek!

Dulkadiroğlu Bağımsız Belediye Başkan adayı Ejder Kaykusuz  ilçeyi ihya edecek projelerini bir biri ardına açıklayarak, bereketli topraklara sahip ilçede tarıma dayalı organize sanayi bölgesi projesi ile tarımı tekrar canlandıracaklarını söyledi.

Ejder Kaykusuz’un tarım projesi Dulkadiroğlu’nu ihya edecek!

Ejder Kaykusuz’un tarım projesi Dulkadiroğlu’nu ihya edecek!

Dulkadiroğlu Bağımsız Belediye Başkan adayı Ejder Kaykusuz  ilçeyi ihya edecek projelerini bir biri ardına açıklayarak, bereketli topraklara sahip ilçede tarıma dayalı organize sanayi bölgesi projesi ile tarımı tekrar canlandıracaklarını söyledi.

20 Mart 2019 Çarşamba 15:29

Dulkadiroğlu’nun değerlerine dikkat çeken Kaykusuz “Kahramanmaraş tarım şehri. 500 bin dönüm verimli tarım arazisi var. Biz hem istihdam hem de üretime katkıda bulunmak amacıyla tarım projesi hazırladık.” dedi.

Projenin detayı ile ilgili bilgi veren Kaykusuz; “Tarımda her yıl ayrı projeler hazırlayacağız. İlk proje 3 bin dönüm araziyi, bin er dönüm halinde insanımıza paylaştırarak 3 bin aileyi iş sahibi yapacağız. Bu aileler hem iş sahibi olacak hem de istihdam yapacak. Sera kuracak,  bu seralarda katma değeri çok yüksek Kapari ve Salep gibi ürünler yetiştirilecek. İnsanımız kapı kapı iş aramayacak.” Diye konuştu.

Açıkladığı tarım projesini başkan olmadan hayat geçirdiğini ve başarılı olduğunu aktaran Kaykusuz, 3 ay gibi kısa sürede 35 bin TL maliyetle domates serası kurularak, yılda 50 ton domates hasat edildiğini ifade etti.

Elde edilen üründen üreticiye yıllık 90 bin TL net kar kaldığını anlatan Kaykusuz;  

“Bin metrekarelik serada domates ekerek ürün almamız 3 ay sürüyor. Yılda 2 hasat yapılabiliyor. Her hasatta 25 ton domates rekoltesi var. Bin metrekarelik bir seranın tüm maliyeti 35 bin TL civarında. Bu seradan yılda 2 kez 50 ton domates hasadı edilerek 150 bin TL gelir sağlanabiliyor. Böylece bir ailemiz asgari ücretle bir yılda 24 bin TL alacakken 150 bin TL kazanç elde edecek. Yani ailemiz yaklaşık 90 bin TL net kar elde edecektir. Bizim amacımız hem üreticiye hem de tüketiciye yardımcı olmak.

Bu ekilen ürünler değiştirilede bilir. Fiyatı hiç düşmeyen endemik ve aromatik bitkiler var. Katma değeri yüksek ürünler çeşitlendirilebilir. Kahramanmaraş iklimi itibarı ile birçok ürünü yetiştirmeye elverişli. Dağlarda kapari bitkisi yetişiyor, kilosu 40-50 bin TL arasında.” Şeklinde konuştu.

Projenin üretim ve tüketim açısından çok yönlü fayda sağladığını vurgulayan Kaykusuz şöyle konuştu:

“Bu projenin çok yönlü faydası var, üretim ve tüketimde denge sağlanacak.

Büyükşehir yasalarında ilçe belediyelerinde Türkiye’de olmayan bir müdürlük kuracağım. Bu müdürlüğün adı tarım ve kırsal kalkınma müdürlüğü olacak. Bu müdürlük tüm alt yapıyı, destekleme ve kredi işlemlerini takip edecek. Vatandaşımıza sadece bu ürünü dikmek, bakım yapmak ve ürün almak kalacak. Vatandaşa ekstra bir külfet getirmeyeceğiz. Çiftçi yol çıkmadan önünü görecek.

Biz bu işler için belediyeden bir kaynak ayırmayacağız. Kalkınma ajansları bu işler için yüzde 70 hibe desteği veriyor. Bu proje belediyeye fazla külfet getirmeyecektir. Zaten bu projeler 1 yılda kendini amorti ediyor. Biz göreve geldiğimizde müreffeh bir ilçe hayal ediyoruz. Kendine ve dışarıya yeten, yatırımcı için cazibe merkezi olacak bir Dulkadiroğlu için biz vizyon projelerimizle hazırız.”

KARDEŞİNİN FİKRİNDEN ETKİLENDİ SERA KURDU

Serayı kurarak deneyen Başkan adayı Ejder Kaykusuz’un abisi Hasan Kaykusuz ise kardeşinin ortaya attığı fikirden etkilenerek sera kurduğunu ve domates üretimine başladığını söyledi.

Kardeşinin tarım projesinin üreticiyi yeniden ayağa kaldıracağını belirten Hasan Kaykusuz; “Ejderin anlattığı tarım projelerinden etkilendik ve sera kurduk. Bir dönüm alana 35 bin TL maliyetle sera kurduk ve domates üretimini başladık. Bugün üretimden 50 ton hasat elde etmeyi hedefliyoruz. Mahsulü en taban fiyattan satsak bile yıllık kazancımız asgari ücretin kat be kat fazlası oluyor. Ejder Kaykusuz’un tarımla ilgili bu vizyoner projesinin kentteki tarıma büyük katkı sunacağını düşünüyorum. Memleketimizde çiftçi dostu yönetici adaylarını görmek bizi gelecek adına umutlandırıyor. İnşallah başkan adayımız kazanır.” Şeklinde konuştu. (Osman Gündeş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326