Ormanlar fidanla, vatandaşın cebi parayla doluyor

Kahramanmaraş’ta Orman Bölge Müdürlüğünün Göksun ve Tekirde bulunun fidan üretim merkezi, hem vatandaşların geçim kaynağını hem de ormanların sürekliliğini sağlıyor.

Ormanlar fidanla, vatandaşın cebi parayla doluyor

Ormanlar fidanla, vatandaşın cebi parayla doluyor

Kahramanmaraş’ta Orman Bölge Müdürlüğünün Göksun ve Tekirde bulunun fidan üretim merkezi, hem vatandaşların geçim kaynağını hem de ormanların sürekliliğini sağlıyor.

22 Aralık 2017 Cuma 18:06

Kentte yılda ortalama 4,5 milyon fidan üretimi yapılırken, bu üretimde görevli binlerce insan geçimini Orman Bölge Müdürlüğünden fidan üretimi için ayırdığı 4 milyon TL’lik kaynaktan sağlıyor. Böylece Ormanlar fidanla vatandaşın cebi ise parayla doluyor.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Alpaslan Altındaş, her yıl 18 farklı türede 4,5 milyon fidan üretimi yaptıklarını söyledi.

Üretilen fidanların bölge genelinde toprakla buluştuğunu aktaran Altındaş; “Fidan üretiminden kaynaklı hak edişleri direk vatandaşa ödeme yapıyoruz. Özellikle Tekir ve Göksun ekonomisine bu manada çok ciddi katkımız oluyor. Köylümüz bu işten son derece memnun. Tekirde orman üretim fidanlığı olmasa çok büyük bir göç olur düşüncesindeyim. Çünkü her yıl fidan üretimi yapmak için 4-5 milyon TL kaynak aktarıyoruz.” dedi.

Kurum olarak binlerce kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Altındaş; “Fidan dikim sezonlarında binlerce kişiye iş veriyoruz. Şuan 8 farklı noktada fidan dikimi yapılıyor. Bu yerler büyüklüğüne göre 100 ile 200 kişinin çalıştığı yerler var. Bu insanlara yevmiye veya kooperatif üzerinden işlemlendiriyoruz. Biz orman bölge müdürlüğü olarak direk vatandaşımızın cebine para aktarılmasını sağlıyoruz.” diye konuştu.   

“AĞAÇLARIN DEVAMLILIĞINI SAĞLAMAK BİZİM ANA GÖREVİMİZ”

‘Ağaçların devamlılığını sağlamak bizim ana görevimiz’ diyen Altındaş; “Ormanların devamlılığı sağlamak adına yaptığımız çeşitli faaliyetlerimiz var. Aynı insan gibi, canlı gibi ormanlarında sıkılık bakımı, kültür bakımı ve normal bakım, tabi ve suni tensiller gibi faaliyetlerle bakımları yapılıyor.” açıklamasını yaptı.

“ORMANIN TAPUSUNU KİMSEYE VERMEYİZ”

Ağaç kesiminde belirli kriterlerin olduğunu anlatan Altındaş, ormanların anayasa ile koruma altına alındığına işaret etti. Ormanlık alanların tapusunun hiçbir kişi ve kuruma verilemeyeceğini kaydeden Altındaş; şöyle konuştu; “Ağaçların belirli bir yaşı vardır. O yaşa gelen ağaçlar kesilerek yerine yenileri dikiliyor. Böylece ormanların sürekliliği sağlanıyor. Bunun dışında kamu yararına bazı kurumlara izinler veriyoruz. Bunların başında yol yapımı geliyor. Burada şunun iyi anlaşılması lazım. Ormanlar daraltılamaz, bu anayasal olarak hüküm altına alınmıştır. Biz bu yerleri kiralık olarak veriyoruz. Yanan alanlar konusunda kurum olarak hassasiyetimiz var. Buralar bir yıl içinde mutlaka ağaçlandırılır. Biz ormanların tapusunu kimseye vermeyiz. Ormanların sahibi yine orman teşkilatıdır.”

ÇALIŞMAMIZ TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU

Bölge müdürlüğü olarak yaptıkları çalışmaların Türkiye’de örnek gösterildiğini aktaran Altındaş; “Bölge müdürlüğü olarak orman alanlarında yapılan çalışmalarla ilgili Türkiye sıralamasında ilk 5’e mutlaka giriyoruz. 70 bin dekar her sene yeni çalışmamız oluyor. Göreve başladığımda ilk gözüme çarpan yer Keklik deresi oldu. Bu bölge Türkiye’de örnek olacak bir çalışma ile ıslah edildi.” şeklinde konuştu. (Muttalip Akkuş)          

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326