Unutulmaya yüz tutan meslekler ceza evinde yaşatılıyor!

Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndaki atölyeler sayesinde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar hükümlülerin elinde yeniden yaşatılıyor.

Unutulmaya yüz tutan meslekler ceza evinde yaşatılıyor!

Unutulmaya yüz tutan meslekler ceza evinde yaşatılıyor!

Kahramanmaraş E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Türkoğlu Açık Ceza İnfaz Kurumu’ndaki atölyeler sayesinde kaybolmaya yüz tutmuş geleneksel sanatlar hükümlülerin elinde yeniden yaşatılıyor.

20 Mart 2019 Çarşamba 18:56

Ceza evinde hem meslek öğrenip hem de üretime katkı sunan hükümlüler, günümüzde sayısı giderek azalan bakırcılık ve yemenicilik mesleğini kurulan atölyelerde yaptıkları ürünlerle gün yüzüne çıkartıyor. Bakır atölyesinde tava, kazan, cezve gibi eşyanın yanında dekoratif amaçlı bakırdan asker zırhı da yapılıyor.

Ayakkabıcılık atölyesinde ise tamamen hayvansal ürünlerin kullanımı ile Maraş yemenisi yapılıyor. Tamamı deriden üretilen yemeniler Türkiye genelinde 10 satış reyonunda sahiplerini bekliyor.  

1,5 yıl önce deneme amaçlı kurulan atölye bugün bin çift üretimle öyle ki birçok firmaya rakip olmuş durumda. 15 hükümlünün çalıştığı atölyede oluşturulan üretim bandı ile gelen siparişler yetiştirilmeye çalışılıyor.

Ceza infaz kurumunda üretilen ürünler Kahramanmaraş’ta bu yıl 2.’si düzenlenen alışveriş fuarında sergilendi.

Kahramanmaraş E Tipi kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Metin Akkaya, yemenilere büyük bir talep olduğunu belirtti.

Akkaya; “Cezaevlerine, cezaevi satış reyonlarına, iş yurtlarına, adliye satış reyonlarına, hükümlü-tutuklarımız ile cezaevleri personeli ve ailelerine satışlar yapıyoruz. Bu konuda Sayın Başsavcımız İlker Yazıcı başta olmak üzere savcılarımıza, ikinci müdürlerimize, atölye şeflerimize, hükümlü-tutuklularımıza ve emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum. Birinci sınıf manda derisi ve keçi meşini kullanıyoruz. Yemenin doğal olması ve teri çekmesi en önemli özelliği.  Atölyemizde bin çift ürün çıkıyor. Atölye açarken Kahramanmaraş Kunduracılar Odasından destek aldık. Bugün atölyemizde 15 hükümlümüz çalışıyor. Türkiye genelinde 10 tane satış reyonun var. Oralarda satıyoruz. 1,5 yıl önce yemeni üretimine başladık.” Diye konuştu.

Yemenilerin Kahramanmaraş’ta çekilecek yeni sinema filminde kullanılmasını da isteyen Akkaya, “Şehrimizde yeni bir sinema çekileceğini duyduk, bu dizide kullanılacak yemenide bizim ürünler tercih ederlerse büyük onur duyarız.” Dedi.

10 ÇİFT YEMENİ ALDI

İnfaz kumrunun standını ziyaret eden Piserro Yönetim Kurulu Onursal Başkanı Ali Rıza Kısakürek 10 çift yemeni aldı. Ceza evi Müdürü Akkaya’ya destek sözü de veren Kısakürek; “10 çift ürün aldım. Kalitesi ve işçiliği ile yemeniler çok güzel. Ben sayın müdürümüzün yaptığı başarılı işler nedeniyle tebrik ediyorum. Bu ürünleri mağazamızda satışı sunulması için yönetim kuruluna tavsiye edeceğim. Ancak Orkis Termalde en kısa zamanda yemeni stant açacağız.” Şeklinde konuştu.

Ceza evinin Mobilya İşleme Bölümü sorumlusu İnfaz koruma memuru İrfan Emiroğlu da; “Elimizdeki imkanlar dahilinde hükümlülerin meslek sahibi olması için uğraşıyoruz. 7 kişi oymacılık eğitimi görüyor, 20 hükümlüye belge verdik. Küçük büyük her boyutta çeyiz sandığı, orta sehpa, vazo, anahtarlıklarımız var. Ayrıca 15 Temmuz kahramanlarının heykelleri var. İstendiğinde kişiye özel üretim de yapıyoruz. Ürünlerimiz fuarlar aracılığıyla satıyoruz.” İfadelerini kullandı. (Osman Gündeş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326