Mokgadi Caster Semenya kadın mı erkek mi? Açıklama geldi...

Bundan 10 yıl önce, henüz 18 yaşında olan ve kadın rakipleri arasında fiziğiyle hemen fark edilen Semenya için, kamuoyunda 'Kadın mı Erkek mi?' tartışması günlerce devam etmişti. Şimdi yeni gelişme ve açıklamalar var...

Mokgadi Caster Semenya kadın mı erkek mi? Açıklama geldi...

Mokgadi Caster Semenya kadın mı erkek mi? Açıklama geldi...

Bundan 10 yıl önce, henüz 18 yaşında olan ve kadın rakipleri arasında fiziğiyle hemen fark edilen Semenya için, kamuoyunda 'Kadın mı Erkek mi?' tartışması günlerce devam etmişti. Şimdi yeni gelişme ve açıklamalar var...

15 Şubat 2019 Cuma 12:57

7 Ocak 1991 doğumlu orta mesafe koşu sporcusu Güney Afrikalı atlet Mokgadi Caster Semenya 2012 Londra ve 2016 Rio de Janeiro Yaz Olimpiyatları'nda kadınlar 800 metre koşusunda altın madalyanın sahibi olmuştu.

2009'da Berlin'de düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda kadınlar 800 metre koşusunda altın madalya kazanan Mokgadi Caster Semenya'nın başarısı kısa süre sonra cinsiyet tartışmalarının gölgesinde kalmıştı.

Sporcunun cinsiyet testine tabi tutulacağı duyurulmuş ve 6 Temmuz 2010 tarihine kadar tüm yarışmalardan men edilmişti. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin de onayıyla sporcu tekrar yarış sahalarına geri dönmüştü. Mokgadi Caster Semenya'nın biyolojik cinsiyeti bugün bile atletizm camiasında tartışma konusu.

Haberlerde başvurunun önümüzdeki hafta Spor Tahkim Mahkemesi'nde görüleceği belirtildi. Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği, konu hakkında açıklama yaptı ve atletin biyolojik olarak erkek kabul edileceği haberlerine sert çıktı.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği, cinsel farklılaşma bozukluğu olan herhangi bir atleti erkek olarak sınıflandırmayacak."

"Aksine biz bu bireylerin yasal cinsiyetini şartsız olarak kabul ediyor ve onların kadınlar kategorisinde yarışmasına izin veriyoruz." "Cinsel farklılaşma bozukluğu olan atletin testlerinde bir erkek kadar testosteron varlığı, ergenliğe girişte erkeklerde görülen hemoglobin seviyesinde artış, kemik ve kasların büyümesi ve güçlenmesi gibi erkeklere kadınlara oranla üstünlük sağlayan performansı vermesi anlamına gelir."

"Bu sebeple cinsel farklılaşma bozukluğu olan atletlerin kadınlar kategorisinde adil olarak yarışabilmesi için uluslararası seviyedeki yarışlardan önce testosteron seviyelerini baskılamaları ve kadınlardaki normal seviyeye indirgemesi gerekmektedir." Mokgadi Caster Semenya son altı aydır Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin cinsel farklılaşma bozukluğu olan atletler için koyduğu kıstaslara uyum sağlamak için mücadele veriyor. u tür suçlamalarla karşı karşıya kalan tek kişi Mokgadi Caster Semenya değil. Rio Olimpiyatları'nda gümüş ve bronz madalya alan Burundili atlet Francine Niyansaba ve Kenyalı atlet Margaret Wambui'ye de benzer incelemelere maruz kaldı.

Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği'nin avukatı olan Jonathan Taylor, çalıştığı kurumun aksine konu hakkında farklı görüşe sahip.

Taylor, normal testosteron seviyesine sahip kadınların cinsel farklılaşma bozukluğu olan atletlere karşı kazanma şansının olmadığını savunuyor.

Kaynak: Hürriyet

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
abdulbaki günışığı 5 yıl önce

avrupanın adaleti bu kadar. yahu bunun bir kadın olmadığı gayet ortada. adamın erkeklik organı olmasa bile tam bir erkek. bu insanı norman kadınların geçmesi mümkünmü.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326