BLC Group Kahramanmaraş’ta öncü oldu

Kahramanmaraş’ın ‘örgü merkezi’ haline gelmesinde rol oynayan BLC Group, son dönemde çevre yatırımlarıyla diğer sanayicilere örnek oluyor.

BLC Group Kahramanmaraş’ta öncü oldu

BLC Group Kahramanmaraş’ta öncü oldu

Kahramanmaraş’ın ‘örgü merkezi’ haline gelmesinde rol oynayan BLC Group, son dönemde çevre yatırımlarıyla diğer sanayicilere örnek oluyor.

13 Temmuz 2021 Salı 08:52

Bugün ülke ekonomisinin önde gelen şirketlerinin sahiplerinin bir kısmı, bir zamanlar sadece hayalleri, biraz da sermayeleri olan birer girişimciydi. Bu kişiler şirketlerini sıfırdan kurdular, KOBİ düzeyinde işe başladılar. Üretim ve istihdam sahası açmaları açısından her biri takdiri hak ediyor.

Ancak içlerinden bazıları var ki, bunlar attıkları her adımda etraflarındaki insanlara rol model oldular. Kendi işleriyle birlikte bulundukları yöreyi de geliştirdiler, hatta şehirlerini belli alanlarda dünya çapında söz sahibi yaptılar.

BLC Group Yönetim Kurulu Başkanı Şahin Balcıoğlu, bu iş insanlarından biri. İlk şirketi olan Moteks Modern Tekstil’i 1985 yılında Kahramanmaraş’ta kurmuş. Moteks, Kahramanmaraş’ın ilk örgü fabrikası. Şehirdeki diğer pek çok girişimci, Şahin Balcıoğlu’nun örgü işindeki başarısını görünce bu alanda yatırım yapmış.

Fiyat merkezi

Kahramanmaraş bugün Türkiye’deki örgü kumaşların üçte birinden fazlasını üretiyor, dünya pazarındaki payı ise yüzde 3.6. Bu ürünün neredeyse borsası Kahramanmaraş’ta diyebiliriz. Balcıoğlu, “Şu an örgü konusunda Türkiye’nin değil, Avrupa’nın merkeziyiz. Bir Avrupalı örgü kumaş alacaksa Kahramanmaraş’tan fiyat sorma zorunluluğu var” diyor.

Pandemi sürecinde tedarik rotasının Çin’den Anadolu’ya döndüğünü anlatan Balcıoğlu şunları söylüyor:

“Dünyanın büyük markaları geçen yıldan beri Kahramanmaraş’talar. Yeni makinelerimiz, teknolojilerimiz var ve bu isteklere hemen adapte olabiliyoruz. Kilo ve ciro kapasitemizi en az yüzde 50, ancak kalite kapasitemizi yüzde 50’nin çok üstünde artıracağız.”

Doğru ve düzgün

BLC Group, tekstille başladığı üretim yolculuğuna boya, gıda, turizm gibi sektörleri de eklemiş. Üretimin yüzde 80’i ise ihracata gidiyor. Grup, son yıllarda çevre yatırımlarıyla da dikkat çekiyor. Balcıoğlu, “Çevre yatırımları, Yeşil Mutabakat çerçevesinde size Avrupa pazarında neler kazandıracak?” sorusunu şöyle yanıtlıyor:

“Örme kumaş boyamasında klasik biyolojik arıtmanın ötesine geçerek büyük bir yatırımla atık suyu yüzde 75 geri çevirecek arıtma sistemini devreye aldık. Bu oran ülkemizdeki en yüksek geri dönüşüm oranı. Ancak şimdi biz bu oranı yüzde 95’e çıkarmak 5 milyon euro’luk yeni yatırım yapıyoruz. Ayrıca yenilenebilir kaynaklarla enerjimizin bir kısmını kendimiz üretiyoruz. Bu çalışmaların hepsi Avrupa’ya mal satmakla ilgili değil! Biz doğru düzgün üretmeye ve yeni nesle iyi bir çevre bırakmak için çalışıyoruz.”

‘Rüzgâr bizim lehimize’

Aynı zamanda Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Başkanı da olan Şahin Balcıoğlu, sorulara cevap verirken hep “Biz” diyor ve kendi şirketiyle ilgili cümlenin hemen ardından aynı soruyu Kahramanmaraş sanayisiyle ilgili olarak da cevaplıyor. Şehriyle bu denli özdeşleşmiş iş insanı, çevre ve otomasyon yatırımlarında da Kahramanmaraşlı sanayicilere örnek olmuş. Balcıoğlu, “Yapılan yatırımların Avrupa için mutlaka faydası var ama şu an pazar, piyasanın rüzgârı bizim, Türkiye’nin lehine” diyor.

Son Güncelleme: 13.07.2021 17:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326