“Güçlü bir ekonomi, öz kaynakları hammaddeye çevirme yeteneğine bağlı”

Kahramanmaraşlı iş adamları üreten güçlü bir Türkiye ekonomisinin, öz kaynakların etkin kullanımıyla mümkün olacağını söyledi. 

“Güçlü bir ekonomi, öz kaynakları hammaddeye çevirme yeteneğine bağlı”

“Güçlü bir ekonomi, öz kaynakları hammaddeye çevirme yeteneğine bağlı”

Kahramanmaraşlı iş adamları üreten güçlü bir Türkiye ekonomisinin, öz kaynakların etkin kullanımıyla mümkün olacağını söyledi. 

15 Ocak 2018 Pazartesi 18:20

Ülkenin, üniversite, siyaset ve iş dünyası ile üretimde uzun vadeli mastır planlarına ihtiyaç duyulduğunu aktaran iş adamaları, Türk sanayinin ham maddeyi kendi kaynağıyla üretime çevirme yeteneği kazanması gerektiğinin zamanı geldiğini vurguluyor.

Ham madde ithalatıyla yapılan üretimin uzun vadede ekonomik getiri sağlamayacağını, doğru üretim yapmak adına her şehrin kendi kaynağını belirlemesi ve bu alanda yoğunlaşması gerektiğini anlatan Arma Metal Şirket Müdürü Mehmet Koç, “Doğru üretim yapmak lazım. İş adamlarının üretimde muhakkak kaynağı olan ürünü üretime çevirme yeteneğini kazanması lazım.” dedi.

Türkiye’nin uzun vadeli planlarla dünya ekonomisinde çok kısa sürede yer edineceğinin altını çizen Koç, ülkenin ekonomi politikasında izlediği yanlışları Kahramanmaraş’tan verdiği çarpıcı örnekle anlattı. 

Kahramanmaraş sanayisini ele alan Koç; “Kahramanmaraş’ta nedir? Tekstil ve metal, bu sektörlerde makinelerin yüzde yüzünü ithal ediyoruz, hammaddenin yüzde 60’ını ithal ediyoruz. Bu kaynağımızı üretime çeviriyoruz anlamına gelmez. Çelikte ise Türkiye’nin 2. Üretici halinde Kahramanmaraş. Fakat ana malzeme olan paslanmaz levha bile burada üretilmiyor. Ama tüm krom ve demir yatağı ilimizde var. Biz bunu 100-200 dolardan satıp 3 bin dolardan ithal ediyoruz. Bu katma değerli bir üretim projesi değil.” diye konuştu.

“HEDEFİMİZ, PLANIMIZ BELLİ OLMADAN KARANLIĞA KURŞUN SIKARIZ”

Kaynakların üretime geçişinde üniversitelerin önemine değinen Koç, üretim odaklı, pratik uygulamalı pilot tesislerde öğrencilere verilecek eğitimlerle Türkiye’nin hammadde işleme handikap’ını aşacağını savundu.    

Koç şöyle konuştu; “Her şehrin bir kaynağı var bunu üretime çevirmeli.  Bu nedenle ihtiyacımız olan ham maddeyi kendi kaynağımızla üretime çevirme yeteneği kazanacağız. Hedefimiz, planımız belli olmadan karanlığa kurşun sıkarız. Üretim odaklı, pratik uygulamalı üniversitelerde pilot tesisler kuracağız.  Öğrenciler önlüğünü giyip çalışarak hocalarıyla öğrenecek. Bizim ne hocalarımız nede öğrencilerimiz bu deneyime sahip. O nedenle bu nesil sürekli verimsiz bir hale geliyor. Demek ki doğru planlama yapılmıyor. Üretim odaklı eğitimcilere ödül verilmesi gerekli.

“SİYASİ OTORİTE, ÜLKENİN İHTİYAÇLARINI BELİRLEYEREK ÜRETİME GEÇİLMESİNDE ALT YAPI OLUŞTURMASI GEREK”

Ülkenin bu yeteneği kazanmasın da siyasetçilere de büyük işler düştüğünün altını çizen Koç, siyasi otoritenin, ülkenin ihtiyaçlarını belirleyerek üretime geçilmesinde alt yapıyı oluşturması gerektiğini anlattı.

Her alanda, 50-100 yıllık mastır planlarıyla işe başlanılması gerektiğini ifade eden Koç; “Şuanda siyasetin, geçmiş siyasetlere rağmen 10 aktı büyüklüğünde yolar, hastaneler yaparak bir alt yapı hazırlama gayreti var. Ama bunlar sürdürülebilir bir alt yapı oluşturmaz. Biz bunun yanında kaynaklarımızı üretime çevirme yeteneğini oluşturmamız lazım. Bu şuna benzer; Bir baba eve yemeği getirir ama bu geçicidir. Önemli olan onun donanımlı olması, bu donanımı elde ederse zaten yemek kendiliğinden gelir. Kısa planlar bizi köreltir,  50-100 yıllık mastır planlarla hazırlanmalı her alanda.” açıklamasında bulundu.

“İŞ ADAMLARI ÜLKE İÇİN HAZIRLANAN MASTIR PLANLARININ PARÇASI OLMALI”

İş adamlarının ortak akılla çalışarak bu plana dahil olması gerekliliğini belirten Koç; “İş adamları ülke için hazırlanan mastır planlarının parçası olmalı. İş dünyası çevreyi bozan, kirleten değil de, kaynağı temiz şekilde üretime çeviren ve işi en iyi kim taşırsa ona devrederim zihniyeti ile kabiliyetli gençlere olanak açmalı. Ticaret ve Sanayi odalarının bu mastır planında yer laması ve konun muhataplarıyla görüş alışverişinde bulunarak üretim planına katkı sunması lazım.” şeklinde konuştu.

“10 YILDA İLK 10’A GİRERİZ”  

Tüm bu planların üretime geçmesi durumunda Türk ekonomisinin dünyanda 10’a gireceği kanattinde olduğunu söyleyen Koç, aksi durumda her yıl milyonlarca dolar’ın ülke dışına çıkacağı uyarısında bulundu.

Koç sözlerini şöyle tamamladı;

“Halkımız çalışıp, bu planlar da yapılırsa, kaynaklarımız ileri teknoloji ile üretime çevrilirse 10 yıl gibi kısa sürede dünyanın ilk 10 ekonomisi içerinde oluruz. Ama çok çalışmak lazım. Kendi gücümüzü üretime çevirirsek karşımızda kimse duramaz.

“5 BİN TON ÜRETİM OLUR 50 BİN TON”

“Aksi takdirde, Kahramanmaraş’ta çeklik tencere üretim sektöründe 5 bin tona yakın paslanmaz kullanıyor. Tonunu 2 bin dolara alıyor. Biz hammaddeyi 100-150 dolardan gönderiyoruz. Kahramanmaraş kendi levhasını yapsa bunu en fazla 1 dolara mal eder. Böylece 5 bin ton üretim olur 50 bin ton. Bu üretimi yapan bir şehirde de yılık 2,5 milyon dolarlık kendi kaynağını üretime çevirmiş olur. Bunlar hayal değil, el ele vererek yapılabilecek şeyler.”

LAZER TEKNOLOJİSİNİN HAM MADDESİ TÜRKOĞLU’NDA”

“Geleceğin teknolojisi lazer. Hem savunmada, hem üretimde, kullanılıyor. İlerde bu daha da ilerleyecek lazer teknolojisi askeri alanda da kullanılacak. Bunun ana malzemesi olan, bu ışınları toplayıp gönderen rop dediğimiz bu mercek. Bu mercek Avrupa’da 10 bin Euro. Çin’de 2 bin dolar. Bunun malzemesi Türkoğlu’nun bir bölgesinde var.” (Muttalip Akkuş)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326