TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ta açılış yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş mahkemelerinde süren davaların neredeyse tamamına yakının iş veren aleyhine sonuçlandığını belirterek; “İş Mahkemelerinde neredeyse yüzde 99,2 sini, Türk iş dünyası olarak kaybediyoruz. İş davası olup’ta kazanan bir tane işveren görsem madalya takacağım. Bu Türk iş dünyası ne kadar vicdansızmış ki; bütün davaları kaybediyor. İşveren aleyhine sonuçlanıyor. İşin doğrusu hak edene hak ettiğini vermektir.” dedi.

TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ta açılış yaptı!

TOBB başkanı Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ta açılış yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş mahkemelerinde süren davaların neredeyse tamamına yakının iş veren aleyhine sonuçlandığını belirterek; “İş Mahkemelerinde neredeyse yüzde 99,2 sini, Türk iş dünyası olarak kaybediyoruz. İş davası olup’ta kazanan bir tane işveren görsem madalya takacağım. Bu Türk iş dünyası ne kadar vicdansızmış ki; bütün davaları kaybediyor. İşveren aleyhine sonuçlanıyor. İşin doğrusu hak edene hak ettiğini vermektir.” dedi.

02 Nisan 2018 Pazartesi 21:51

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO)’nın davetlisi olarak geldiği Kahramanmaraş’ta bir dizi temaslarda bulundu.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş’ta ilk ziyaretini Ticaret Borsası’na gerçekleştirdi. Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Duran Balsuyu ve Yönetim Kurulu Üyelerince kapıda karşılanan Hisarcıklıoğlu, dün yapılan seçimde güven tazeleyen Ahmet Duran Balsuyu ve yönetim Kurulu üyelerini tebrik etti.

Daha sonra KMTSO’ya geçen Hisarcıklıoğlu burada önümüzdeki günlerde başkanlık seçiminin yapılacağı KMTSO yönetim kurulu ve meclis üyeleriyle istişare toplantısı düzenledi. Ardından oda bünyesinde faaliyete başlayan Tahkim ve Arabuluculuk bürosunun açılışını yaptı.

Açılış törenine, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, TBMM İçişleri Komisyon Başkanı Celalettin Güvenç, Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, KMTSO Başkanı Serdar Zabun, KMTSO Meclis Başkanı Hanifi Öksüz, ilçe oda başkanları, ilçe belediye başkanları ve çok sayıda iş adamı katıldı.

Hisarcıklıoğlu, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Arabuluculuk ve Tahkim Merkezinin açılışında yaptığı konuşmada, Zeytin Dalı Harekatı'nda şehit olan Kahramanmaraşlı Uzman Çavuş Orhan Sürmen'e Allah'tan rahmet diledi ve Türk iş dünyasının devletinin, ordusunun her zaman yanında olduğunu belirtti. 

Hisarcıklıoğlu, Arabuluculuk ve Tahkim Merkezinin iş dünyası açısından önemini vurgulayarak;

“Türk iş dünyası olarak devletimizin, ordumuzun hep yanındayız. Bu şehrin çalışkan insanlarıyla beraber olmak bana mutluk vermektedir. Sizden aldığım bu morali 81 ilin, 81’ine götürüyorum.  Son geldiğimizde Kahramanmaraşlı tüccar ve sanayiciler adına, TOBB olarak Maraş’a kazandırdığımız Fen Lisesi’ni açmıştık. Bugün de Kahramanmaraş TSO Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi açılışı için buradayız.” diye konuştu.

“YILLARDIR YARGININ YAVAŞ ÇALIŞMASINDAN ŞİKAYETÇİYİZ”

Hisarcıklıoğlu, yargının yavaş çalışmasından şikayetçi olduklarını belirterek; “Biz Türk iş dünyası olarak yıllardır yargının yavaş çalışmasından şikayetçiyiz. Mahkemelerimiz, hakimlerimiz büyük bir iş yükü ile karşı karşıya. Yargıdaki en önemli sorun iş yükü. Bu yüzden hem süre uzuyor hem de kalite düşüyor.  Adalet zamanında tecelli etmezse adalet olmaz. Avrupa’da bir hâkim yılda ortalama 200 dosyaya bakıyor. Ülkemizdeki bir hâkimeyse, yılda 700-800 dosya geliyor. Bu kadar yük binince hakimler ne yapsın? Mahkemelere her sene 7 milyona yakın dosya geliyor. Bunların ancak 4 milyonu o sene karara bağlanıyor, geri kalan 3 milyon ertesi seneye kalıyor.” dedi.  

İŞTE RIFAT HİSARCIKLIOĞLU’NUN KONUŞMASINDAN SATIR BAŞLARI...

“İŞ DAVASI OLUP’TA KAZANAN BİR TANE İŞVEREN GÖRSEM MADALYA TAKACAĞIM”

“Her sene birike birike doluyor. Bizleri en çok ilgilendiren, iş davalarında, mahkemeye gelişiyle karar verilmesi arasında geçen süre son 5 senede, 250 günden 450 güne çıktı. Bazı mahkemeler duruşma tarihlerini 6 ay sonrasına bırakıyor. Bu kadar uzun süren yargılamadan da hepimiz zarar görüyoruz. Bir diğer önemli sıkıntı, uygulamada yaşanıyor. İş Mahkemelerinde neredeyse yüzde 99,2 sini, Türk iş dünyası olarak kaybediyoruz. İş davası olup’ta kazanan bir tane işveren görsem madalya takacağım. Bu Türk iş dünyası ne kadar vicdansızmış ki; bütün davaları kaybediyor. İşveren aleyhine sonuçlanıyor. İşin doğrusu hak edene hak ettiğini vermektir. İşte bu noktada, Arabuluculuk devreye giriyor. Bundan sonra artık direk mahkemeye gitmek yok. Herkes önce arabulucuya gitmek durumunda. Arabulucunu verdiği kara doğrultusunda eğer anlaşma sağlanmazsa mahkemeye gidilecek.”

“BAKANIMIZA VE TÜM ADALET TEŞKİLATIMIZA, BU ÖNELİ REFORMU HAYATA GEÇİRDİKLERİ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM”

“İngiltere'deki ticari uyuşmazlıkların yüzde 98'i, bu şekilde çözülüyor. Dosyaların sadece yüzde 2'si mahkemelere geliyor.  En az 1 sene sürecek bir mahkeme, arabuluculuk sistemiyle 1 günde çözülebiliyor. İş dünyası olarak, bu tür alternatif çözümlerin ülkemizde de olmasını yıllardır hayal eder ve isterdik. Adalet Bakanlığımızın bu işi sahiplenmesiyle nihayet bizim de hukuk sistemimize girdi. İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabuluculuk yılbaşından sonra zorunlu oldu. Bakanımıza ve tüm adalet teşkilatımıza, bu öneli reformu hayata geçirdikleri için teşekkür ediyorum.”

“BİZ ARABULUCULUĞU, ADALETE HIZLI ERİŞİM OLARAK GÖRÜYORUZ”

“Biz arabuluculuğu, adalete hızlı erişim olarak görüyoruz. Mahkemelerimizin iş yükü azalacak, ilk rakamlar da bunları gösteriyor zaten. Anlaşmazlıkların yüzde 70’i arabuluculuk vasıtasıyla çözülmüş, ancak yüzde 30’u gitmiş mahkeme. Mahkemelerde dosyalar daha hızlı işleyecek hakimlerde hızlı ve adil çözüm bulabilecekler. Öte yandan ticari uyuşmazlıklarda da mahkemeye gitmek yerine tahkime başvurun. Tahkimle ticari anlaşmazlıklar en geç 6 ayda çözüme kavuşuyor. Tahkim, mahkemeye göre hem daha kısa sürüyor hem daha ucuz. Kahramanmaraş TSO’mız gibi, vizyoner odalarımız, bu konuda hemen adım attılar. Bu merkezi kurarak üyelerimizin ayağına hizmeti getirdiler.”

“MARAŞ DONDURMASI TESCİLLENDİ”

“Bundan sonra dondurmanın ‘Maraş dondurması’ diye satıla bilmesi için sağ olsun milletvekillerimizin de desteğiyle tescilini aldık. Artık mal sizin. Başkası alıp kullanamayacak. Artık önüne gelen ‘Kahramanmaraş dondurması satıyorum’ diyemeyecek. Şimdi Maraş dondurmamızı bürükselde tastikletmek kalıyor, bu konuda size her türlüğü desteği vereceğiz.”   

“ODALARIMIZ DİJİTAL SİSTEME GEÇTİ”

“Odaların en büyük amacı üyeye hizmettir. Bizim reklamımız hizmet başka bir şey yok. odalarımız dijital sisteme geçti, online oda oldu. iş adamlarının iş yapmak için artık odaya gelmesine gerek kalmadı. Artık evinden, işyerinden anında odaya bağlanarak bütün hizmeti alabiliyorsunuz. Eskiden şirket kurmak bir ay sürüyordu. Şimdi şirket kuruluşunda odalar tek durak ofis haline geldi. Şirket kurmak 1 ay sürüyordu. Yeni yasayla birlikte kapı kapı gezmeye gerek olmadan odaya gelerek 1 imza ile şirket kurulacak. İşte tüm bunlar tüm Türkiye’deki 365 odalarımızın sayesinde oluyor. Ben KMTSO yönetim ve üyelerine verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkür ediyorum.”

“290 BİN ÜYEMİZ BU KOSGEB KREDİSİNDEN FAYDALANDI”

“Geçen yıl oda olarak üyelerimize tam 5 milyar lira nefes kredisi kullandırdık. Başbakanımızdan, bilim sanayi bakanımızdan ricada bulunduk, dedik; ‘üyelerimiz faizsiz kredi istiyor, bizde elimizdeki tüm imkanları kullandık, sizden destek bekliyoruz.’ Sağ olsun talebimizi değerlendirdiler 50 bin lira faizsiz, 3 yıl vadeli, bir yıl ödemesiz kredi. Üyelerimizden tam 290 bin üyemiz bu KOSGEB kredisinden faydalandı. Bu bitti geçen yıl kredi garanti fonu tam 221 milyar lira üyelerimize kefil oldu. Kahramanmaraş’ta ise üyelerimizin yüzde 40’ına kefil olmuşuz.”

“KAHRAMANMARAŞ TÜRKİYE ORTALAMASININ ÜSTÜNDE İSTİHDAM SAĞLADI”

“Hafta sonu başbakanımız İzmir’de TOBB Nefes kredisinin lansmanını yaptık. Aylık yüzde 11.88, 6 ay ödemesiz, 18 ay vadeli kredi imkanı çıkarttık. İstihdam üzerindeki vergi yükünde dünyada şampiyonuz. Bu konuda ‘Sayın cumhurbaşkanım istihdam üzerindeki vergi yükünden şikayetçiyiz, bu konuda sizden yardım istiyoruz’ dedik. Cumhurbaşkanımızda üyelerimiz adına bizden istihdam için söz aldı. İş dünyası olarak bir yılda bir milyon 500 bin ek istihdam sağladık. Kahramanmaraş’ta 2,1 ile Türkiye ortalamasının üstünde istihdam sağladı. Hepiniz kutluyorum. Kahramanmaraş 16 binden fazla istihdam sağladı. 2018’de ilave istihdam teşvikleri (1600 maaş sizden, 900 vergi devletten) İşverene aylık 100 TL asgari ücret desteği. Ekonomik sıkıntılarımız var mı var. Bunu çözmenin yolu diyalog ve ortak akıldır. Birbirinizi ötekileştirmeyin. Yaradan hepimizi farklı farklı yaratmış. Birbirimizi sevelim. Kardeşiz biz. Birbirimizi sevmeye mecburuz. Allah işimizi gücümüzü rast getirsin.”

Konuşmaların ardından merkezin açılışı yapıldı. KMTSO Başkanı Serdar Zabun ve KMTSO Meclis Başkanı Hanefi Öksüz, Hisarcıklıoğlu'na Kahramanmaraş'a özgü ahşap oyma çerçeve hediye etti. (Muttalip Akkuş)
 

Son Güncelleme: 02.04.2018 21:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner374

banner367

banner366

banner360

banner326